На Днепропетровщине мелеет и высыхает старинная река

Надіслав: bugaev , дата: нд, 09/27/2020 - 14:06
река

Мало кто знает, что в нашей области есть еще один приток Днепра, который называется Протовча. Простирается она от Могилева до северных окраин областного центра.

Эта древняя река больше похожа на цепочку из озер и болот, небольших ручьев и речушек. Геологи предполагают, что именно Протовча была первым руслом Орели. Об истории и судьбе старинной реки сообщает Днепр вечерний со ссылкой на  фейсбук-страницу Озеленення України. Дніпропетровська область. 

- У сімдесятих роках минулого століття «історична справедливість» відновилась, і Оріль знову відправили старим маршрутом впадати в Дніпро неподалік Сугаківки. На справді, це майже вбило Протовчу та пов’язану екосистему, викликавши обміління її озер та заболочення струмків та річечок. Протовчанські (Обухівські) плавні почали зникати, хоча, колись, в епоху більш вологого і дощового клімату, дельта річки розпадалася від сучасної Обухівки до території Слобожанського проспекту міста Дніпра.

Протовча заболочується і всихає з року в рік. Не кращим чином на її стан впливають всілякі дорожні і будівельні роботи, що перегороджують ледь вловиме русло...

Але ж в давнину великі дзеркала озер і порослі очеретом берега служили багатим джерелом матеріалів для будівництва осель, їжі та інших ресурсів предкам слов'ян.

У вісімнадцятому сторіччі на честь Протовчі навіть була названа одна з паланок (областей) Запорізької Січі.
Є ще цікава інформація. Приблизно тисячу років тому Протовча і околиці Дніпровських порогів були територією проживання одного зниклого слов'янського народу - бродників. За іншими даними, бродники не зникли, а асимілювалася з українцями і трансформувалася в перших козаків.

Є в сучастній історії Протовчі й позитивні моменти: тридцять років тому було прийнете рішення щодо відновлення лісової екосистеми Протовчанських плавнів, та був створений уникальний для нашої області Заповідник, - поведали экологи.

На фото - один из Протовчанских ручьев возле поселка Петриковка.