На ГЕС у Кам’янському відфутболили американців

Надіслав: slavkin1 , дата: сб, 06/17/2023 - 13:01
гес

ПрАТ «Укргідроенерго» 30 травня за результатами тендеру уклало угод з компанією «Iskra Energo s.r.o.» (Чехія) про закупівлю обладнання для філії «Середньодніпровська ГЕС» на 453,37 млн грн, або 11,38 млн євро без ПДВ. Про це повідомляється у системі «Прозорро», пишуть «Наші гроші».
До кінця 2026 року виробник має поставити на Середньодніпровську ГЕС у Кам’янському дев’ять комплектів регуляторів швидкості по 50,27 млн грн, або 1,26 млн євро та комплект шафи вимірювання рівня води верхнього і нижнього б’єфів за 976 тис грн, або 25 тис євро.
Договір передбачає виплату замовником авансу в розмірі 80% протягом місяця після отримання рахунку-фактури від продавця. Той поставить товар протягом року після отримання авансу. Ще 20% виплатять протягом трьох місяців після поставки товару.
Компанія «Senso Dynamics Llc» (США) скаржилась на короткий строк подання пропозиції: тендер оголосили 2 травня, а строк спливав 9 травня. Замовник подовжив його до 12 травня, але скаржник заявив, що треба ще два тижні, бо він, мовляв, умовляє корпорацію «Hitachi Mitsubishi Hydro». Замовник відмовився, пославшись на скорочення строків на час війни.
«Iskra Energo s.r.o.» отримала підряд без конкуренції, бо на торги більше ніхто не прийшов.
Держаудитслужба почала перевіряти закупівлю на підставі виявлених нею якихось ознак порушень. Зокрема вона запитала, як замовник визначив очікувану вартість закупівлі. Він відповів, що провів моніторинг ринкових цін та врахував кошти на покриття інфляційних витрат. Загалом він отримав три комерційні пропозиції: «Інжиніринг Систем Груп» – 11,63 млн євро, «Enkon A.S.» (Чехія) – 11,53 млн євро та «Iskra Energo s.r.o.» – 11,38 млн євро.