У Дніпрі пророкують ризики і важкі реформи для економіки

Надіслав: slavkin1 , дата: пт, 09/15/2023 - 09:54
Лукашук

Голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук наголошує на великих ризиках для української економіки і погоджується, що наша країна повністю залежить від західних партнерів.
«Прочитав, що Нацбанк знизив облікову ставку на 2%. 
Простими словами про те, що це означає.
Рішення НБУ є позитивним сигналом для економіки України. Воно свідчить про те, що регулятор вважає, що інфляція в країні уповільнюється і що гривня є досить стійкою попри війну.
Зниження облікової ставки призведе до зниження вартості кредитів для бізнесу й населення. Своєю чергою це може/повинно стимулювати відновлення економіки, яка постраждала внаслідок війни.
Це хороша новина. Але є й погана. 
Як зазначив голова НБУ, існує чотири основних ризики для української економіки, які можуть обмежити її відновлення і призвести до подальшого зростання інфляції.
Ці ризики містять:
Зниження обʼємів чи втрата ритмічності надходження міжнародної допомоги.
Певен, що за цю допомогу від нас вимагатимуть прийняття нових законів та впровадження нових реформ. Іноді доволі важких. І, звісно ж, – бюджетна економія на всьому.
Виникнення додаткових бюджетних потреб і значних дефіцитів. Ніхто не знає, яких обстрілів й терактів ще чекати від ворога. 
Енергетика. Відновлення існуючого дефіциту енергії, загроза ракетних обстрілів підстанцій, загроза блекаутів. 
Проблеми зі збіжжям, подальші ускладнення експорту агропродукції. Через постійні обстріли чи не вперше в історії вирощування й реалізація зерна стали збитковими. Але про це поговоримо пізніше окремо.
Висновок. Нас чекають реформи в економіці, щоб зробити її більш стійкою до потрясінь», - написав Лукашук у соціальних мережах.