Українцям радять відмовитись від пенсії у 60 років

Надіслав: Александр Бугаев , дата: пн, 04/22/2024 - 09:21
пенсія

В Україні пенсійний вік становить 60 років. Громадяни, які мають необхідний страховий стаж, можуть вийти у цьому віці на заслужений відпочинок. Однак вони також мають право відмовитись від отримання пенсії в 60 років і продовжити працювати. Завдяки цьому можна згодом отримувати набагато більшу пенсію.  

Про це повідомляє today.ua.

При досягненні пенсійного віку українцям нараховують пенсію з урахуванням страхового стажу, який вони здобули, а також зарплати, яку вони отримували упродовж свого трудового життя. Ці два чинники, а також середня зарплата в Україні визначають розмір пенсії.

Відповідно до розрахунків, у більшості українців, на жаль, виходить невисока пенсія. Водночас немало громадян, яким виповнилося 60 років ще цілком сповнені сил, щоби продовжувати працювати далі.

Отже, їм радять це зробити. Крім того, вони можуть відмовитися від отримання пенсії, відтермінувавши її виплату на більш пізній термін. Тоді у них буде можливість, вийшовши зрештою на пенсію, отримувати значно більшу виплату.

Українцям радять відмовитись від пенсії у 60 років і продовжувати працювати: яку вигоду матиме пенсіонер

Як це працює

Відповідно до закону, якщо громадянин тимчасово відмовиться від пенсії, то її розмір щомісяця буде збільшуватись на 0,5% від тієї суми, що була нарахована. А якщо пенсіонер працюватиме після 60 більше п'яти років без пенсії, то тоді розмір його виплати вже зросте на 0,75% за кожний місяць відтермінування.

Отже розмір відтермінованої пенсії змінюватиметься таким чином:

на 0,5% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, в разі відстрочення виходу на пенсію на термін до 60 місяців;

на 0,75% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, в разі відстрочення виходу на пенсію на термін понад 60 місяців.

Отож, якщо ви відстрочите свою пенсію, наприклад, на 3 роки, то її розмір стане більшим на 18%. А якщо, ви працюватимете без пенсії 6 років, то розмір пенсії зросте на 54%.

Теґи