Уникальная археологическая находка на Днепропетровщине под угрозой

Опубликовано slavkin - ср, 05/26/2021 - 07:34
кромлех

Об этом сообщает депутат областного совета Андрей Денисенко.
«Сурський курган має жити!
Залишки могильного комплексу в Новоолександрівці готуються зняти з обліку як пам’ятку історії та завершити його ліквідацію в інтересах забудовника - фірми Капустіна-Петровського.
Зараз на розриту могилу водять екскурсії, археологи роздають гучні інтерв’ю українським та іноземним медіа, показують сенсаційні знахідки - святилище-кромлех та 5-тисячолітні поховання арійських вождів.
Але це лиш прелюдія до останньої бюрократичної формальності, яка може покласти край фізичному та юридичному існуванню кургану, а камені, кістки та артефакти переїдуть до музейних сховищ. 
Щоби не допустити такого розвитку подій і бодай частково зберегти пам‘ятку, спільно з ініціативною групою на чолі з Volodymyr Stepanenko та низкою громадських організацій Січеславщини, я підписав звернення до Міністерства культури України з закликом не допустити зняття кургану з обліку, відновити і захистити спадщину наших предків.
Сподіваюся, нас почують і замість чергової зрівняної з землею могили ми будемо мати туристичну перлину краю і оргінальну пам‘ятку - ровесницю Стоунхеджу - з кромлехом і курганним насипом», - написал Денисенко в своем фейсбуке.