Экс-каменчанин об обесточивании Украины

Опубликовано slavkin - вт, 12/27/2022 - 12:04
куприй

Бывший нардеп из Каменского Виталий Куприй рассуждает о массовых отключениях электроэнергии в нашей стране. 
«Знеструмлення країни, про що не каже нам влада.
Хочу підняти важливу проблему, з якою зіштовхується на теперішній час майже кожен українець - відсутність електропостачання. Для багатьох людей, це також дорівнюється відсутності опалення, водопостачання і зв'язку. Нерозв'язання цієї проблеми створює гуманітарну кризу, порушує конституційні права людей, погіршує стан економіки і обороноздатності України. Чи тільки ворог винен у поточній ситуації?
1. Причини енергетичної кризи
Окрім першопричини, ворожих ракетних атак, я хочу проаналізувати й інші, які лежать у площині української влади.
Існуючі факти вказують на певні маніпуляції влади з ситуацією навколо пошкодження критичної інфраструктури і, як наслідок, відключення електроенергії по всій країні. Ми пам'ятаємо як недавно після блекауту в Україні, відключилася електрика у Придністров'ї і Молдові. Деякі експерти кажуть що це відбулось тому, що ми постачали електрику за кордон. Влада ж нам каже інше - ми НЕ продаємо нічого!
Інші люди бачать що в Україні не запущені на повну потужність ТЕС. Зокрема та, що належить компанії Ріната Ахметова у м. Кам'янське на Дніпропетровщині, до недавнього часу не працювала взагалі, а зараз лише наполовину потужності. Тобто Міністерство енергетики не проконтролювало підготовку до опалювального сезону. Не було закуплено належну кількість вугілля, мазуту, газу. Не розглядались альтернативні джерела для отримання електроенергії, питання децентралізації системи, закупівлі необхідного обладнання (генератори, автономні електростанції, газові турбіни тощо). Виглядає так, що у нас влітку був настільки великий профіцит електроенергії, що можна було гарно заробляти на її експорті і не думати про майбутнє. При цьому про те, що в Україні війна і що ворог може завдати ракетних ударів по критичній інфраструктурі не подумали ні в уряді, ні навіть у Ставці Верховного Головнокомандувача.
Окремо хочу нагадати моїм читачам про те, що Міністерство оборони до глибокої осені тримало на складах зенітно-ракетні комплекси С-125 "Печора" та ЗУ-23-2. Тобто вони не були задіяні у відбитті атак дронів. А Президент України Володимир Зеленський влітку прийняв нелогічне рішення про скорочення і роззброєння добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ), які складали значну частину національного спротиву. Саме добровольці тероборони, які присутні майже у кожній громаді країни, мали б бути забезпечені відповідною стрілецькою зброєю, тепловізорами і навчені як збивати іранські дрони-камікадзе. Цього не трапилось, тому, на мою думку, ми продовжуємо потерпати від ворожих атак. Не можна все списувати на війну і Путіна. Треба визнавати і свої помилки, вчитися на них і приймати необхідні країні рішення. 
Результат — і непідготовленість до зими, і відсутність стратегічного бачення ходу війни, і нелогічні рішення влади у сфері оборони також призвели до поточної критичної ситуації у сфері енергетики.
2. Штучне стримування відновлення енергосистеми.
Нам повідомляють що значна частина систем електропостачання пошкоджена або зруйнована в результаті ворожих атак ракетів та дронів. Проте ми не знаємо (нам не кажуть) що конкретно пошкоджено. З одного боку це вірно, щоб ворог не знав результативність своїх ракетних ударів. Але не треба казати нам про конкретні локації. Скажіть які трансформатори, деталі, матеріали потрібні для найшвидшого відновлення. Тоді наші волонтери зможуть допомагати, вся країна долучиться до процесу! З іншого боку нам не кажуть чи є потреба у робочій силі, фахівцях для прискорення відновлювальних робіт. Я не чув щоб уряд запросив їх допомогу від іноземних компаній, які спеціалізуються на таких ремонтах. Також не бачу рекламних кампаній від ДП "Укренерго", обленерго які б заохочували кваліфікованих спеціалістів долучатися то відновлювальних робіт. Це може свідчити про штучне стримування процесу відновлення. 
Для чого це робити? Питання відкрите. Може нефаховість і недбалість влади? Може намагання показати страждання людей нашим союзникам і випросити більше матеріальної допомоги? Може підготувати населення і бізнес для підвищення тарифів? А може, не хочу навіть думати про таке, підіграти ворогу щоб сформувати громадську думку для майбутніх перемовин з ворогом задля потрібного росіянам перемир'я. Останню версію має дослідити СБУ!
3. Непрозорість у розподілені гуманітарної допомоги.
Після чисельних скандалів і навіть кримінальних проваджень щодо розкрадання гуманітарної допомоги, питання прозорості у цьому процесі стоїть дуже гостро. Ми пам'ятаємо факти, які були у Запоріжжі, Чернігові, на Київщині. Громадяни мають право вимагати оприлюднення детальної інформації що ми отримуємо, від кого і кому передаємо.
Нам постійно кажуть з новин про тисячі генераторів, портативних електростанцій, трансформаторів, інших матеріалів які отримує Україна для подолання енергетичної кризи. Але де вони? Кому вони надійшли? Чому не зробити повний звіт на офіційних сайтах уряду і військових адміністрацій?
Відповідно до статті 34 Конституції України кожен має право на інформацію і Закон України "Про доступ до публічної інформації" зобов'язує владу її оприлюднювати. Де тут державна таємниця що у школі є генератор? Деякі люди вважають що ворог не має про це знати, бо вцілить ракетою. Ну це ж повний абсурд! Ніхто на буде запускати ракету вартістю декілька мільйонів доларів по генератору!
А ось коли громадяни будуть знати про те, що їм на громаду виділили стільки-то генераторів такої-то потужності, то вони зможуть запитати місцеву владу: а куди це все поділося? Чому у нас не працює котельня, або водонасосна станція? Громадський контроль за діями влади вкрай необхідний. Інакше можна буде запідозрити, що частка енергообладнання, яке нам безкоштовно передають західні партнери привласнюється чиновниками, які відповідають за його розподіл! 
4. Вакханалія з відключеннями електроенергії.
На останок я хочу поділитися своїми спостереженнями, які здійснив за останні декілька днів. Оскільки в Бучанському районі Київщині майже не було електрики (давали 1-2 години на добу), температура в квартирі моїх батьків знизилась нижче 14 градусів. Вони у мене похилого віку, з інвалідністю, тому я перевіз їх у Київ на Оболонь, де є централізоване опалення у багатоповерхівках радянського житлового фонду. Пожив з ними декілька днів. Електрика була приблизно 12 годин на добу, але у нічний час і ранок. Тому я одразу зрадів, коли директор енергопостачальної компанії "Ясно", яка належить Рінату Ахметову, гарантував мінімальні відключення у Києві на Різдво Христове 25 грудня. Але я одразу згадав як ми сиділи добами без світла, а у неділю 18 грудня влада Ірпеня повідомила місцеве населення що відключення у цей день не буде.
Виходить що певні особи, які "контролюють рубільник", можуть прийняти рішення на свій власний розсуд кого відключати, а кого ні. І ми маємо розуміти, що коли одні громади повністю забезпечені електроенергією, то інші від цього страждають, їм достанеться менше. Чи це справедливо? Взагалі я вважаю що такі факти носять ознаки протиправності і є нічим іншим як корупцією.
На своїй сторінці у ФБ 25 грудня я провів опитування: у якому регіоні (населеному пункті) існують відключення електрики. Результат цікавий. Отримав більше 400 коментарів. Практично ніде люди не повідомляли про аварійні випадки. В деяких регіонах дійсно є анонсовані і планові відключення, але нетривалі (зокрема у Чернівцях, Сумах). Проте у всіх моїх знайомих електрика була практично цілий день. 
Про що це каже? Що нам брешуть про масштаби пошкодження критичної інфраструктури. Бо якщо б не було технічної можливості, то не було б і такого потужного електропостачання на свято по всій Україні. Нагадую, що за день-два до того, як мінімум на Київщині, був хаос і майже повний блекаут!
Спроба військових адміністрацій, уряду, парламенту, або Президента України сказати що ми тут ні до чого і це все енергетики є нікчемною. Адже наше законодавство надає їм величезні повноваження контролю і впливу на ситуацію. Тим більше в умовах воєнного стану!
Висновки: 
Українська влада має згадати про статтю 3 Конституції України, де людина, її життя і здоров'я визнаються вищою соціальною цінністю держави. Владі необхідно діяти максимально прозоро щоб не формувати до себе недовіру від суспільства, чого лише і чекає ворог. Треба залучити до відновлення енергетики українських волонтерів, а для відбиття атак ворожих дронів наших добровольців тероборони. Має бути забезпечено справедливий розподіл електроенергії між регіонами, а також надана перевага у забезпечені об'єктів критичної інфраструктури (котелень, водоканалів, систем зв'язку тощо) системами автономного живлення», - пишет Куприй в своем фейсбуке.