Хімзавод у Кам’янському вдвічі подешевшав

Надіслав: slavkin1 , дата: чт, 08/10/2023 - 06:43
смоли

У Кам’янському вдруге виставили на продаж хімічний завод АТ “Смоли”. Цього разу початкова ціна складає 95 млн гривень. Повторний аукціон має відбутися вже в цю п’ятницю, 11 серпня. Про це повідомляє видання https://dnepr.info/uk/.
Що цікаво, вартість заводу знизили майже вдвічі. За виробничі потужності та приміщення діючого хімічного заводу хотіли вторгувати 190 279 282,73 грн. Тоді у Фонді держмайна зазначили, що це найдорожчий лот з часів відновлення малої приватизації. 
Підприємство збиткове. За даними Фонду держмайна за три роки обсяг реалізації продукції склав усього 196,4 мільйона гривень. Збитки – 99 мільйонів гривень. По суті, вони дорівнюють новій ціні заводу. 
Цього разу торги проведуть по-іншому. А саме за схемою гібридного голландського аукціону. Тобто на пониження ціни. Початкова вартість лота покроково знижується, аж поки хтось з учасників не зупинить зниження. Далі відбувається етап закритих цінових пропозицій: інші учасники можуть запропонувати ціну, вищу зафіксованої. Переможцем стає той, хто запропонував найбільшу суму. Однак той учасник, який зупинив зниження на першому етапі, має право останнього ходу й може перебити максимальну ціну суперника на третьому етапі.
Аукціон розпочинається навіть без учасників, адже є можливість приєднатися вже після старту. Застосовується для продажу активів, ринкову вартість яких важко визначити: прострочені кредити, майно банків-банкрутів або в разі неуспішних англійських аукціонів тощо.
АТ Смоли створене у 1998 році на базі виробничих потужностей цеху Придніпровського хімічного заводу. Основним видом діяльності підприємства є виробництво пластмас у первинних формах, зокрема іонообмінних смол.