Що буде з цінами на пальне: експерт – про наслідки підвищення акцизу

Надіслав: Margarita , дата: ср, 09/04/2024 - 06:56
паливо

Внаслідок підвищення акцизу на пальне в Україні не очікується жодного здорожчання бензину та дизпалива. Водночас ціни на скраплений газ – окрема історія.

Таку думку директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн висловив у ефірі "Київ24"

"Не очікуємо ніякого подорожчання на бензин/дизель. Можна сказати, що нам пощастило з цим, тому що на фоні підвищення акцизу впали світові ціни на нафту, нафтопродукти, відповідно закупівельна вартість зменшилася, і це компенсує підвищення податку. Тому пройдемо цей період спокійно", – запевнив Куюн.

Він додав, що у трейдерів на сьогодні нормальний заробіток, тож у них немає потреби "будити лихо", підвищуючи ціни на бензин і дизпаливо. Водночас ситуація з автогазом дещо інша.

"Скраплений газ – окрема історія, оскільки акциз на нього підняли набагато більше. Якщо на бензин/дизель – це на 1,2-2 гривні податок зріс, то на скраплений газ – на понад 5 гривень за літр. Це вже складно перекрити закупівельною вартістю. Тим більше, що ціноутворення на скраплений газ окреме, воно відрізняється від бензину-дизелю. Але ринок завіз досить багато цього пального: готувалися до акцизу. Я думаю, що протягом 2-3 тижнів ці запаси будуть ціну дещо стримувати. Вона буде рости, прогнозую, що десь на 1 гривню в тиждень", – розповів експерт.