У Києві скасовують рішення судів Дніпра щодо Приватбанку

Надіслав: slavkin1 , дата: сб, 04/15/2023 - 11:50
приватбанк

Верховний Суд скасував незаконні рішення судів Дніпропетровської області про стягнення з Приватбанку коштів на користь пов'язаної з екс-власниками особи.
“Верховний Суд 12 квітня 2023 року задовольнив касаційну скаргу “Приватбанку” та скасував незаконні рішення судів Дніпропетровської області про стягнення з державного банку коштів на користь пов'язаної з колишніми власниками “Приватбанку” особи”, - йдеться у повідомленні банку, передає Укрінформ.
Наголошується, що ця справа розглядалася судами з 2017 року, її предметом було оскарження залучення коштів пов'язаної з колишніми власниками “Приватбанку” особи до операції bail-in, яка була здійснена на виконання положень закону “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” процедурою націоналізації”. ПриватБанку” у 2016 році.
Верховний Суд погодився з аргументами “Приватбанку” про те, що позивач не спростовував факт своєї пов'язаності з ПАТ КБ “Приватбанк”, а списання коштів з рахунків позивача було здійснено за наявності для цієї відповідної правової підстави, якою є договір про придбання акцій, укладений уповноваженою особою Фонду від імені позивача як її представника на виконання вимог закону.
У банку нагадали, що у 2016 році, коли загалом порятунок “Приватбанку” коштував державі 155 млрд грн, саме завдяки операції bail-in статутний капітал “Приватбанку” вдалося збільшити майже на 29,4 млрд грн. Однак, незважаючи на беззаперечну законність цієї процедури, деякі пов'язані з колишніми власниками та топ-менеджментом банку особи вже роками штурмують українські суди, сподіваючись відібрати у “Приватбанку”, а отже, у держави мільярди гривень.
Так, на розгляді Верховного Суду перебувають ще дві подібні справи, у яких Дніпровський апеляційний суд також ухвалив рішення про стягнення з банку коштів. Це, зокрема, справа за позовом Боголюбової О. Л. (екс-дружини одного з колишніх кінцевих бенефіціарних власників Боголюбова Г. Б.), на користь якої 27 липня 2022 р. цим Дніпровським апеляційним судом з державного “Приватбанку” стягнуто грошові кошти. кошти на загальну суму понад 669 млн грн, та справа, рішенням судів Дніпропетровської області у якій стягнуто з банку на користь пов'язаної з колишніми власниками “Приватбанку” особи кошти у розмірі понад 24 млн грн.