Думки з приводу. Брехав споконвіку й брехати буде

Надіслав: ilona , дата: чт, 06/20/2024 - 09:51
в

На днях, виступаючи в своєму міністерстві закордонних справ, російський президент Путін заявив,  що, виявляється, російська армія і не збиралася брати Київ – ні за три дні, ні взагалі.  

Так, дійсно, у березні 2022 року вона майже впритул підійшла до української столиці, можна сказати, майже взяла її. Але в останній момент браві російські вояки чомусь раптом повернули назад. І не тому, що змусила українська армія, а самі, і абсолютно добровільно. Хоча спочатку, начебто і не збиралися…Такий от несподіваний «жест доброї волі» з їхнього боку. Якщо вірити Путіну… 

Тут, правда, виникають питання: а якщо це дійсно так, для чого вони туди взагалі йшли? Для чого скільки життів своїх вояків поклали, скільки техніки втратили? Чого їхні пропагандисти в перший день  війни на усіх телешоу навипередки горлали, що Київ от-от візьмуть, через лічені години?  Чи то вони так перед глядачами своїми рожевими мріями ділилися, чи просто жартували, а насправді  у російської армії був «строго намеченный» план - просто дійти до Києва, постояти, околицями нашої  столиці помилуватися, а потім, коли намилуються - піти назад…  А, може, все було набагато простіше – вони силу української армії відчули і зрозуміли, що треба швидко забиратися, поки не пізно?  Шкода, що ніхто з присутніх таких незручних,  як кажуть, питань Путіну не задав, а сам він у неприємні для нього подробиці вдаватися не став. А коли нема чого сказати по суті питання, зазвичай, починають брехати.

Кажуть, що є три різновиди брехні: брехня, мерзенна брехня і статистика.  Навіть важко сказати, який з цих виразів можна застосувати до Путіна, який бреше постійно, бо катастрофічно боїться програти. Брехня  стала невід’ємною  частиною його образу, він давно вже перетворився на патологічного брехуна, який чим більше бреше, тим гірше сам відрізняє правду від вигадки.  Це про таких, як він, кажуть:  правда йому чужа, адже в ньому немає правди. Бо він брехун і батько брехні.  Це про таких як він колись придумали прислів’я: «Брехали москалі споконвіку й брехати будуть».

З цього приводу згадався віршик, який чув ще в дитинстві: «Грицько брехати був мастак, Грицько брехав без міри. Робив те діло спритно так, що й сам в ті брехні вірив».  
Цікаво, а сам Путін вірить у те, що йому ще хтось вірить?

Олександр Бугаєв