Корупція на Дніпропетровщині: НАБУ та САП вручили підозри людям братів Дубинських та ексгубернатору

Надіслав: elena , дата: пт, 09/13/2024 - 09:10
дубінські

Масштабну оборудку у дорожній сфері, в результаті якої під час повномасштабного вторгнення РФ державному бюджету заподіяно понад 286 млн грн збитків, було викрито у Дніпропетровський області.

Як стало відомо редакції з власних джерел, йдеться про привласнення коштів через низку підприємств, які пов’язані з братами Дубинскими (яких розшукує FBI) та ексгубернатором Валентином Резніченком. Також у схемі – колишні держслужбовці, які були призначені на свої посади за протекцією злочинців, яких офіційно розшукують правоохоронці Сполучених Штатів Америки, повідомляє sobitie.com.ua.

Про те, що низці фігурантів цієї справи було офіційно повідомлено про підозру у вчинені злочину (ч. 2 ст. 364 КК України), сьогодні, 12 вересня, проінформували в НАБУ та САП. Більш детально це:

  • ексголова Дніпропетровської ОДА (Валентин Резніченко, – прим. ред.);
  • ексзаступник голови Дніпропетровської ОДА (людина братів Дубинських Максим Беспальчук, – прим. ред.);
  • екскерівник департаменту Дніпропетровської ОДА (Андрій Коломоєць, – прим. ред.);
  • начальник відділу дорожнього господарства Дніпропетровської ОДА;
  • керівник суб’єкта господарської діяльності (хтось із менеджменту фірм братів Дубинських).

Антикорупційні органи встановили, що у 2022 році чинне в умовах воєнного стану законодавство дозволяло першочергове фінансування експлуатаційного обслуговування автомобільних доріг, а витрати на поточний та капітальний ремонт доріг були можливі лише в останню чергу.

За даними слідства, підозрювані, з метою отримання можливості першочергового фінансування, а також для уникнення необхідності розробки проєктної документації, проведення її експертизи та здійснення технічного нагляду, замінили у відповідних документах відомості щодо потреби у проведенні поточного та капітального ремонту доріг на необхідність їх експлуатаційного обслуговування.

Витрати на таке обслуговування штучно та безпідставно збільшили до 1,5 млрд гривень (!). На цю суму уклали договори на виконання відповідних робіт з компанією, пов’язаною із головою Дніпропетровської ОДА (та братами Дубинськими, – прим. ред.), яка завищила вартість матеріалів на суму понад 286 млн грн. Частину цих коштів надалі вивели на рахунки інших компаній, пов’язаних із топпосадовцем та його заступником.

Наразі триває вивчення фактів щодо можливої легалізації незаконно отриманих коштів, встановлюється причетність до злочину інших осіб.