Комедія «Вечеря дурнів» повертається в репертуар Кам’янського театру ім. Лесі Українки

Опубликовано slavkin1 - ср, 03/08/2023 - 12:04
вечеря

18 березня після тривалої перерви на сцену театру ім. Лесі Українки повертається французька комедія «Вечеря дурнів» у постановці заслуженого діяча мистецтв України Віктора Попова. Ця комедія займає особливе місце в репертуарі театру Кам’янського, оскільки не тільки завжди викликає у глядачів щирий сміх, а й підіймає досить серйозні питання порядності та моральності, змушує задуматися про справжні цінності нашого життя: дружбу, кохання та вірність.

Автором цієї кумедної та одночасно ліричної історії є визнаний майстер французької комедії Франсіс Вебер, відомий насамперед як творець чудових фільмів «Татусі», «Втікачі», «Невдахи» та «Іграшка». Він, як ніхто інший з сучасних драматургів може змусити глядачів одночасно сміятися з героїв своїх творів і щиро їм співчувати.
Вебер ніколи не робив секрету зі свого методу, пояснюючи, що поєднання явних протилежностей, жорстокості та гумору є для нього «основою комедії». «Чим трагічніше, тим краще для сміху», – неодноразово наголошував він під час своїх виступів та інтерв’ю.
П’єсу «Вечеря з дурнем» Вебер написав у 1983 році й після її неймовірного успіху на театральних підмостках зняв по ній у 1989 році однойменний фільм, який став справжнім хітом як у Франції, так і в усьому світі.
За сюжетом група заможних парижан розважаються тим, що влаштовує вечері, на які кожен із них запрошує якогось дивака, щоб познущатися з нього і вдосталь насолодитися його безпорадністю і незграбністю. Одного разу на подібну вечірку книговидавець П’єр Брошан  (Дмитро Алексеєнко) запрошує, як він гадав,  феєричного придурка на ім’я Франсуа Піньйон, якого у виставі грає актор Олександр Тарханов. Черговий «піддослідній» виявляється справжнім «ходячим нещастям», ось тільки звалюється це нещастя на тих, хто хотів над ним зло посміятися. У результаті цинічні розумники самі опиняються в дурнях, а дурень із добрим серцем виявляється справжнім героєм.
Френсіс Вебер вважає ім’я Франсуа Піньйон своїм щасливим талісманом і тому наділив їм героїв кількох своїх кінофільмів. Всіх цих «піньйонів» об’єднує те, що вони, зазвичай, опиняються у ситуації, що перебуває поза їх розумінням. Вони не дуже розумні, але відкриті, щирі та надзвичайно наївні.
Такий Франсуа Піньйон і у виконанні Олександра Тарханова. Маленька людина, кумедний недотепа, зворушливий зануда, дуже милий добрий і людяний. Парадоксально, але саме через його простодушність і людяність життя пихатого книговидавця П’єра Брошана руйнується, як вежа з сірників. 
Нагадуємо, що переглянути комедію «Вечеря з дурнем» можна 18 березня о 16:00 на Основній сцені театру.
 Тел. каси: (068) 680 74 30.