Стаття кам’янського історика вийшла друком в Німеччині

Опубликовано slavkin1 - вт, 02/21/2023 - 09:54
статья

Нещодавно німецьке видавництво  Walter de Gruyter GmbH, відоме тим, що з середини вісімнадцятого сторіччя спеціалізується на випуску наукової літератури з різних галузей знань, випустило в світ книгу «Different shades of the past» (Різні тіні минулого). Це збірка статей англійською мовою науковців з різних країн світу – США, Німеччини, Польщі, України, Індії та ін., укладена за матеріалами ІІ Міжнародної наукової конференції «Історія як інструмент сучасних міжнародних конфліктів».  
 Конференція відбулась у Кракові в листопаді 2021 року, за три місяці до початку повномасштабного російського вторгнення  в Україну, що стало наймасштабнішою війною на європейському континенті з часів Другої світової. Відчуття великої біди, що невідворотно насувається на людство, вже тоді  ясно відчувалось не тільки в політичному, а й академічному середовищі. Цим обумовлена  тематика  більшості статей, автори яких досліджують події ХХ століття, коли відбулася низка кровопролитних військових конфліктів, порівнюють і проводять паралелі між війнами минулого (Перша та Друга світові, індійсько-пакистанська війна) та сучасними (російсько-українська війна, війни в Судані і Нагірному Карабасі). Тематика конференції охоплює аналіз еволюції мови конфлікту, що включає як розмивання цінностей демократичного діалогу, так і використання пам’яті минулого.
На цьому робить акцент у своїй статті, опублікованій в книзі: «Роль історичних  музеїв в подоланні травматичного минулого»  Наталія Буланова, кандидат історичних наук, директор Музею історії Кам’янського. За її словами, рік війни і тяжких випробувань, який ми всі пережили, переводить поставлені у статті питання з теоретичної – в суто практичну площину.