В Музее Каменского открылась выставка о свободе и достоинстве

Опубликовано ilona - вт, 11/22/2022 - 10:40
п

21 ноября в Музее истории Каменского открылась историко-документальная выставка «Україна. Ціна свободи», посвященная борьбе украинской нации за право достойно и свободно жить на собственной земле. Выставка охватывает события Революции Достоинства и российско-украинской войны – от АТО и ООС до полномасштабного вторжения российских войск 24 февраля.

Примечательно, что свою работу выставка начала в День Достоинства и Свободы. Открывала экспозицию директор Музея Наталия Буланова:

- Сьогодні ми відкриваємо виставку, яка має назву «Україна. Ціна свободи». Будемо говорити про тих людей, які ціною свого життя відстояли вагомі цінності для українців, як гідність і свобода. Європейський вибір, який став Революцією Гідності, українці відстоювали, починаючи саме з цього дня - 21 листопада 2013 року. Ще не було розгону Майдану, і цей протест починався, як мирний. Але розгін Майдану спричинив те, що українці всі як один, особливо кияни, піднялися на захист своїх дітей. Революція Гідності була довготривалою і закінчилася вбивствами людей. Люди не передбачали такого сценарію, ніхто не передбачав, але їх життя були покладені на вівтар нашої свободи, незалежності, взагалі існування українців, як нації, існування України, як держави. Тому ми з вами маємо про це пам'ятати. Війна почалася з анексії Криму, згодом події на Донеччині, Луганщині і нарешті 24 лютого - повномасштабне вторгнення. Ми з вами живемо в історичні часи, вони дуже важкі, тому що вся Україна чорна від горя, але вони є історичними, тому що наразі відстоюється право жити в Україні, на своїй землі. Це реалії нашого повсякденного життя, реалії бойових дій.

На открытие выставки пришли родственники погибших воинов, их друзья, волонтеры и простые посетители, которые интересуются историей. Поприветствовала присутствующих начальник отдела культуры департамента по гуманитарным вопросам Наталья Иллариошина. Она поблагодарила наших воинов и родственников погибших за защиту нашей страны и отметила, что представленную выставку должны увидеть, как много больше людей, чтобы помнить о нашей истории и цене свободы.

п

Майдан стал знаковым в жизни Украины, после него наша страна стала другой, а украинцы больше не хотели колониального статуса. С первого дня на Майдане присутствовал каменчанин Сергей Петренко, который видел все события через объектив своего фотоаппарата. Он сделал 3853 фотографии, на выставке представлена их малая часть.

- У нас по життю весь час Майдан, - отметил Петренко. – Ми весь час воюємо з Росією. Коли Янукович, після перемовин з «царьом» Росії Путіним, різко повернув від Євроінтеграції в бік рабської Росії, то звичайно українцям це не сподобалося, адже ми вільні. Діти вийшли на Майдан, щоб відстояти незалежність і не повернути в бік рабства. В перший день, коли приїхав в Київ, ви стільки людей, мабуть, ніколи не бачили, всі центральні вулиці були повні людьми, всі поїхали на Майдан, аби відстояти свою свободу. Не можна було пройти. Почали протестувати, ставити намети. Основні події відбувалися вночі. Майдан сплотив націю, показав, що ми вільна і трудолюбива нація, і що наруги над нами не може бути.

На выставке представлены предметы каменчан – непосредственных участников событий, авторские фотографии событий Евромайдана Сергея Петренко, личные вещи участников боевых действий, обломки вражеского оружия, предметы униформы и амуниции, картины и памятные плакаты о погибших каменчанах.  

о

- Останнім часом нам приносят дуже багато експонатів, - рассказала Буланова. - Не можу сказати, що нам радісно їх приймати, тому що іноді вони пов'язані з болем, втратами, але ми зберігаємо їх, cтавимо на облік, показуємо відвідувачам. Приїжджають волонтери, привозять тубуси від джавелінів, уламки ракет, які летять нам на голови.

т

Кстати, на открытие выставки волонтеры принесли очередные экспонаты – крыло от беспилотника «Орлан» и кусок российского истребителя «сушки». Более подробно о событиях Майдана до наших времен рассказал посетителям куратор выставки Евгений Гаврилов. Посмотреть экспозицию можно будет на протяжении ноября-декабря.

 т