До уваги кам'янчан: яблука подорожчали до рекордного рівня

Надіслав: Margarita , дата: чт, 06/08/2023 - 07:41
яблука

Відпускні ціни на яблука на українському ринку на сьогодні встановили черговий рекорд, досягнувши найвищого рівня за всю історію незалежної України. Про це повідомили аналітики проекту EastFruit.

Так, ціни на яблука вже зросли до 25-37 грн/кг ($0,68-1,01/кг), що в середньому в 1,6 раза дорожче за минулий робочий тиждень.

"Настільки стрімке зростання цін ключові гравці ринку пов'язують із мінімальною пропозицією як самих яблук, так і сезонних фруктів і ягід. Цього року через холодну та затяжну весну дозрівання більшості сезонних фруктів і ягід значно сповільнилося", – пояснили аналітики.

Водночас частина Херсонської та Запорізької областей, які традиційно були основними постачальниками цієї продукції на ринок, перебувають під російською окупацією.

За оцінкою експертів, пропозиція якісного яблука останніми кількоми тижнями скоротилася до мінімуму, оскільки більшість садівників вже завершила сезон реалізації, а яблука ранніх сортів сьогодні на ринок не надходять.

Разом з тим ті виробники, які на сьогодні ще мають певні запаси якісного яблука, миттєво відреагували на ситуацію і відразу ж підняли відпускні ціни.

Загалом за рік яблука в Україні подорожчали в середньому у 3,6 раза. Поки що говорити про зниження цін у цьому сегменті не доводиться, оскільки яблука нового врожаю з'являться не раніше середини липня.