Каметсталь працювала на 25% від довоєнного рівня

Надіслав: slavkin1 , дата: пн, 03/27/2023 - 13:51
каметсталь

Через війну Метінвест втратив операційний контроль над двома комбінатами в Маріуполі - "Азовсталь" та ММКІ, - на які припадало близько 40% виробництва української сталі. А заводи, розташовані на підконтрольній Україні території, працюють менше ніж третина своєї потужності. Зокрема, у грудні 2022 року металургійні комбінати “Каметсталь” та “Запоріжсталь” були завантажені на 25% та 33% від довоєнного рівня відповідно.
Однією з головних причин такого падіння виробництва стали проблеми зі збутом продукції через блокування морського експорту. На початок повномасштабної війни близько 70% металургійного експорту відбувалося через морські порти. Нині підприємства ГМК вони недоступні.
“Звичайно, металурги шукають альтернативні шляхи постачання своєї продукції за кордон та використовують можливості залізниці та річкових портів. Однак через значне збільшення залізничного тарифу (до 140% — для руди, вугілля та коксу та до 70% — для чорних металів) та додаткових витрат на доставку продукції до портів ЄС вартість логістики зросла у 4—6 разів”, — зазначив комерційний директор Метінвесту Дмитро Ніколаєнко.