Погані новини: в Україні подорожчає паливо

Надіслав: Александр Бугаев , дата: чт, 02/15/2024 - 16:23
паливо

В Україні розпочався період активного зростання цін на бензин. А вже найближчими тижнями автомобільне паливо може додати в ціні близько 2 грн за літр. Причиною стало подорожчання нафти на світових ринках.

Про це повідомляє "Інформатор"

Такий прогноз в ефірі телемарафону озвучив директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн. Він уточнив, що нафта і, відповідно, пальне дорожчають у всьому світі через проблеми з логістикою в Червоному морі (до них вели бойові дії в Ємені).

"Через події у Чорному морі ціна на нафту почала зростати. Якщо на початку року було 77 доларів за барель, то сьогодні це вже стійкі 83 долари. Для нафтового ринку це дуже чутлива величина. Тому ринок починає реагувати "Ми всі купуємо за імпортом, за світовими цінами, і закупівельна вартість почала зростати", – зазначив Куюн.

Він уточнив, що подорожчання палива на АЗС середнього та нижнього цінового сегмента зростає вже кілька тижнів. "Буквально кожен день ціна (зростає. – Ред.), на 50 копійок, 30, 20, процес пішов. Поки що немає передумов говорити про якусь велику трагедію, але, думаю, що якщо ситуація у світі не зміниться, то в У межах 2 гривень за літр ціна може зрости протягом 2-3 тижнів", – резюмував експерт.

Національний банк України (НБУ) очікує, що автомобільне паливо у 2024 році дорожчатиме швидше, ніж передбачалося раніше. Причина та сама – зростання цін на нафту на світових ринках.

"Зниження світових цін на нафту у 2023 році сприяло уповільненню зростання цін на пальне. Однак їх очікуване підвищення навесні 2024 року і помірне зниження надалі зумовлять дещо швидше подорожчання цього року", – зазначили в НБУ.

Підвищення цін на пальне позначиться на інших сферах. Зокрема, це матиме опосередкований проінфляційний вплив на вартість транспортних послуг та окремих товарів.

Втім, за розрахунками Нацбанку, ціни на пальне зростатимуть не весь рік. Прогнозується, що після проходження періоду подорожчання нафта почне дешевшати. "Надалі вартість палива стабілізується. Завдяки поступовому зниженню світових цін на нафту", – резюмували в НБУ.