У Кам’янському ГЕС знизила потужність

Надіслав: slavkin1 , дата: чт, 06/08/2023 - 14:52
гесКам

Гідроелектростанції, розташовані на Дніпрі вище за Каховську ГЕС, знижують потужність виробництва для обмеження надходження води до Каховського водосховища, щоб знизити затоплення, повідомила НЕК "Укренерго".
Згідно з повідомленням компанії в телеграм-каналі, загалом виробництва електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів, проте ситуація в енергосистемі залишається непростою, а ввечері, у зв'язку з обмеженою кількістю енергоблоків, у роботі може виникати дефіцит потужності. Тому "Укренерго" вкотре закликало споживачів перенести використання потужної техніки з вечірніх годин на інші періоди доби, щоб знизити навантаження в енергосистемі та полегшити балансування.
У компанії повідомили, що через брак загальної потужності українських електростанцій для покриття вечірнього піку споживання енергосистема України 7 червня з 20:00 до 23:00 приймала аварійну допомогу від енергосистеми Румунії. Імпорт та експорт у ці години були відсутні.
Експорт узагалі не здійснюється в четвер (у понеділок він становив 1800 МВт-год, у середу - 800 МВт-год до Польщі - ЕР). Імпорт зі Словаччини передбачається з 14-ї до 19-ї години (загалом 673 МВт-год, що в 10 разів більше за показник середи - ЕР).
Коментуючи в ефірі "Радіо Свобода" в четвер ситуацію в енергосистемі у зв'язку з підривом Каховської ГЕС, голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький зазначив, що в короткостроковій перспективі компанія не прогнозує масових відключень споживачів через брак електроенергії, "якщо не буде якихось нових катастрофічних подій".
"Ми повинні пройти найближчі дні та тижні без масових відключень споживачів. Що стосується довгострокової перспективи, то існує план відновлення енергосистеми до ОЗП 2023/2024 рр., і цей план містить у собі відновлення генерувальних потужностей, які нам знадобляться на зиму. Виконання цього плану буде передумовою уникнення відключень не лише влітку та восени, а й узимку", - сказав він.