Українці мають заплатити податок на нерухомість

Надіслав: Александр Бугаев , дата: пт, 04/05/2024 - 15:10
податки

В Україні діє норма для житла, понад яку слід сплачувати податки. Якщо громадянин не зробить цього, на нього чекає суд.

У нашій країні існує податок на нерухомість. Він не стосується більшості мешканців стандартних "хрущовок". Але якщо ви володієте дійсно великою квартирою або будинком, слід сплатити даний податок.

Він нараховується тим, хто володіє:

квартирою, загальна площа якої становить понад 60 кв. м,
житловим будинком – понад 120 кв. м,
різними типами об'єктів житлової нерухомості, тобто і квартирою, і будинком — понад 180 кв. м.
Наведені цифри вважаються так званою нормою. Кожен додатковий метр оподатковується, розмір податку встановлює місцева влада. Однак зазначимо, що він не може перевищувати 1,5% мінімальної зарплати на початок року. 2024 року це в середньому 100 грн.

Тобто власник квартири в 75 квадратів оплатить 15 квадратних метрів, на які його житлова площа перевищує норму. Відтак для нього податок буде близько 1,5 тисячі гривень. Аналогічні розрахунки для власників будинків.

А для громадян, які володіють і квартирою, і будинком площа житла складається, і кожен квадратний метр понад 180 оподатковуватиметься. Наприклад, будинок 130 м² і квартира 70 м² дають у сумі 20 квадратних метрів понад норму, на які поширюється дія податку на нерухомість.

До 1 липня громадянам мають надіслати повідомлення про оплату. Сплатити податок слід до 1 серпня, інакше може бути нарахований штраф у 5-10% від суми боргу, залежно від тривалості прострочення.

Від податку звільняються громадяни, майно яких було зруйноване під час бойових дій або потрапило до зони окупації.