І знову «Блез» у Кам’янському

Надіслав: slavkin1 , дата: сб, 07/15/2023 - 15:48
блез

Авантюрна комедія «Блез», прем’єра якої відбулася на Основній сцені Театру імені Лесі Українки 14 липня, власне, не зовсім прем’єра. Багато років та з великим успіхом на сцені нашого театру ця п’єса вже йшла, але з іншим акторським складом, декораціями костюмами. І от випала нагода побачити «Блез» оновлений. 
Автором  цієї п’єси є відомий французький драматург  Клод Маньє, який народився в 1920 році в Парижі. У 1954 році він поставив свою першу п’єсу «Месьє Мазюр». Комедія мала міжнародний успіх, ставилася в Європі, Америці та Австралії, отримала Гран-прі Ангієнського казино за драматичне мистецтво. Найвідомішою п’єсою Клода Маньє є комедія «Оскар, непорозуміння у трьох діях», яка вперше була поставлена у Парижі у 1958 році. Її однойменна екранізація у 1967 році з Луї де Фюнесом у головній ролі досягла міжнародної популярності.
Комедія «Блез» була написана у 1959 році, неодноразово ставилася різними театрами світу і досі не сходить зі сцен. Інші відомі п’єси Клода Маньє – «Леон, або Правильна формула» (1963), «Джо» («Наздожени мене, я вбивця», 1964), «Де ви були, коли згасло світло?» (1968), «Ермінія» (1970) та «Гніздо сутичок» (1973).

блез 1
За сюжетом Блез д’Амбріє, можливо, і талановитий, але бідний художник аристократичного походження. Роль Блеза зіграв молодий актор Владислав Дубінін, якого глядачі вже бачили у ролі сержанта Троттера у детективі «Мишоловка. Вбивство з Калвер-Стріт». Крім Владислава Дубініна, у виставі задіяний яскравий акторський склад: заслужена артистка України Марина Юрченко в ролі Аріани Кларенс, Юлія Жиліна в ролі мадам Карльє, Тетяна Білянська в ролі Лаури Карльє, Анна Макєєва в ролі Марі, Євгенія Футинець в ролі Женев’єви, Кароліна Трегуб в ролі Пепіти, а також артисти балету. Режисером-постановником вистави є головний режисер театру, заслужений діяч мистецтв України Сергій Анатолійович Чулков.
Головний герой хоче догодити відразу всім, щоб домогтися заповітної мети – розбагатіти. У його коханки Женев’єви виникає ідея: заради забезпеченого майбутнього він має одружитися з дочкою багатого бізнесмена. Іншого виходу, як здається Блезу, немає, бо жодну зі своїх картин йому ще не вдалося продати, оплачувати рахунки йому нема чим, і якщо терміново не знайдуться гроші, він просто опиниться у в’язниці. Та все відбувається всупереч їх розрахункам… Вистава побудована на комічних прийомах, різноманітних непорозуміннях і помилках  героїв. 
Звісно, я була не єдиним глядачем у залі, хто пам’ятав цю п’єсу в першому варіанті. Відповідно, так чи інакше відбувалось порівняння, і тут варто сказати наступне: це просто інший «Блез». Змінилась сцена, сама її атмосфера, багато різних картин занурювали не просто у світ багатства, а світ, до якого хотів належати головний герой – світ високого мистецтва. Змінився герой. Тепер це не харизматичний та блискучий красень-пройдисвіт, що намагається обдурити усіх навколо, а нещасний хлопець, з якого ці кляті жінки просто знущаються, але кожній з них він не може відмовити навіть у дрібницях. Такого героя хочеться пожаліти, поспівчувати у його нещастях та втішити. Владиславу Дубініну, як, безумовно, талановитому актору, таке перевтілення вдалося. 

блез 2
Розмірковуючи над природою смішного, зауважу, що повітряна тривога по всій Україні під час вистави, той стан, у якому ми всі знаходимось зараз, звичайно, не сприяють  зануренню у безтурботну та наївну в атмосферу веселої французької комедії. Глядача важче розсмішити, важче примусити реагувати на перевірені часом жарти. Тим цінніші моменти, коли це все ж таки вдається. 
Тож 22 липня в усіх бажаючих є можливість відсвяткувати закриття театрального сезону саме цією виставою, що стала вже класикою, щоб хоч на декілька годин відчути задоволення від кумедної плутанини, гумору та усвідомлення, що справжні почуття завжди перемагають усі меркантильні розрахунки і інтереси.
Світлана Садовенко.