У МОЗ вирішили боротися проти солі, зокрема, солоного хліба. Тому з часом хліб в Україні буде прісний.
За даними Національного дослідження STEPS, українці в середньому споживають близько 12,6 г солі на добу, тоді як ВООЗ рекомендує не перевищувати 5 г.
Один з основних продуктів, з якого українці отримують сіль - це хліб.
У МОЗ стверджують, що одна людина споживає близько 250 г хліба на добу. Вміст солі в більшості різновидів хліба коливається від 1,07 до 1,7 г на 100 г. Це означає, що один шматок хліба (30-40 г) може містити до 0,68 г солі.
Відповідно в середньому кожен українець щодня споживає від 2,5 г до 4,25 г солі тільки з хлібом. А це – половина і більше рекомендованої ВООЗ добової норми.
Тож українським виробникам хліба запропонували:
Зменшити кількість солі в хлібі та хлібобулочних виробах до рівня не більше ніж 0,9 г на 100 г. Це будуть робити поступово, щоби споживачі звикали до менш солоного смаку.
Підвищувати смакові якості радять в інший спосіб, наприклад, використовувати трави та спеції або навіть ферментовані продукти, що може допомогти компенсувати зменшення солі.