
Магазинна ковбаса часто містить зайві домішки й не може зрівнятися з користю та смаком домашньої. Тому найкраще приготувати цю страву самостійно в духовці — вона стане справжньою окрасою не лише святкового столу, а й звичайного сімейного обіду.
Достатньо мати 1,5—2 години вільного часу, мінімум зусиль і прості інгредієнти. Особливо зручно, якщо під рукою є подрібнювач кухонний, який допоможе швидко підготувати м’ясо та спеції. Кулінари діляться перевіреним і водночас дуже простим рецептом смачної домашньої ковбаси.
М’ясо, сало та інші інгредієнти
Вибір продуктів варто розпочати з м’яса. Кулінари рекомендують вибирати задню частину або свинячу лопатку: вони дають відмінну комбінацію з салом та спеціями, роблять страву соковитою. Можна використати і ошийок, проте в цьому випадку ковбаса готується без сала. У вирізці навпаки дуже мало жирних частин, тому вона не підходить, оскільки готова страва вийде сухою.
На 1,5 кг м’яса знадобиться приблизно 100 г сала. Ті, хто люблять жирні ковбаси, можуть додати 150—200 г. Таким чином, для домашньої ковбаси знадобиться:
- 1,5 кг м’яса (задня частина, лопатка, ошийок);
- 100—200 г сала;
- 1 ч. л. солі;
- пів ложки перцю;
- головка часнику;
- 200 мл молока;
- 2 м оболонки свинячої.
Далі необхідно виконати кілька нескладних кроків, які не потребують особливих кулінарних навичок, але допоможуть отримати відмінний результат і приготувати справді смачну страву.
Покрокове приготування домашньої ковбаси для запікання в духовці
Насамперед необхідно подрібнити м’ясо та сало. Рекомендується робити це невеликими кубиками. Після цього головку часнику пропускають через прес.
На наступному етапі до м’яса, сала та часника додається половина ложки перцю та чайна ложка солі. Інгредієнти ретельно перемішуються, до них додається склянка молока (200 мл).
Далі необхідно промити свинячу оболонку під проточною водою, надягти її на спеціальну насадку для м’ясорубки. Ковбаса начиняється нещільно, трамбувати інгредієнти не потрібно. Коли оболонка начинена повністю, її кінці зав’язують на вузол.
Наступний крок — підготування листа для запікання. На нього кладуть пергаментний папір. далі — ковбасу, яку закручують у спіраль. Обов’язково необхідно проткнути оболонку зубочисткою кожні 4—5 см.
Запікання ковбаси в духовці
Щоби страва була смачною та соковитою, необхідний особливий температурний режим. Перш за все, духовка має підтримувати верхній та нижній жар. Тобто знизу і згори температура має бути однаковою. Духовку попередньо розігрівають до 160 градусів.
Перші 30 хвилин страву випікають за температури 160 градусів, потім ще пів години за температури 180 градусів. Для утворення золотавої скоринки в останні 15—20 хвилин температуру піднімають до 200 градусів. На стіл можна подавати готову ковбасу як гарячою, так і охолодженою: страва буде однаково смачною.
Таким чином, приготування домашньої ковбаси — справа нескладна. Проте необхідна духовка, яка підтримує верхній та нижній жар та інша кухонна техніка. А придбати м’ясорубку, духовку, оверлок чи інші корисні пристрої для дому завжди можна за допомогою сервісу OLX.