12 квітня – нам 12!

Надіслав: slavkin1 , дата: ср, 04/12/2023 - 06:50
12 років

Так, саме 12 квітня 2011 року на просторах Інтернету вперше вийшла в світ публікація сайту Kstati+.
За цей період відбулося дуже багато подій і у світі, і в Україні, і в нашому місті. Сьогодні вже зрозуміло, що жити так, як жили у 2011 році, ми більше ніколи не будемо. Змінювався і наш сайт – його зовнішній вигляд, редакційний склад, мова видання. Незмінним лишилося одне – ми завжди намагались писати лише правду і залишали за собою право на свій погляд на події, який не завжди співпадав із загальноприйнятним. 
Тож зі святом всіх наших відданих читачів! Щиро дякуємо вам за те, що залишаєтесь з нами, що довіряєте нашим публікаціям. А ми обіцяємо, що будемо і надалі зберігати все те позитивне, що напрацювали за 12 років, які минули так швидко. 
Також 12 квітня – Міжнародний день польоту людини в космос, в Україні День скаута. У цей день 1861 року почалася Громадянська війна в США, а через сто років Гагарін полетів у космос. 12 квітня в Україні відзначають День скаута – на честь чергових роковин заснування “Пласту”. Крім того, 12 квітня – Всесвітній день дій у галузі військових витрат; Всесвітній день рок-н-ролу; Всесвітній день хом’яків.
1204 — Константинополь захоплений учасниками Четвертого Хрестового Походу. Тимчасова ліквідація Візантійської імперії.

1709 - шведські війська короля Карла XII підійшли до стін Полтави. На той момент у Карла вже був союз із українським гетьманом Іваном Мазепою та кошовим отаманом Запорізької Січі Костем Гордієнком та його запорожцями. Шведське військо прагнуло подолати Полтаву та йти далі на Московію – через Харків та Курськ.
1861 - відбулося бомбардування форту Самптер, що стало початком Громадянської війни в США. Цій битві передувало тривале зростання напруги між південними та північними штатами. Головним “яблуком розбрату”, як відомо, було ставлення до рабства. На півдні рабство було основою не тільки економіки, але й суспільного устрою, на півночі тенденції зміщувалися в бік скасування рабства по всій країні. Перемога на виборах президента США в 1860 році Авраама Лінкольна, відомого своєю чіткою позицією проти рабства, стала поштовхом для оголошення рядом штатів про сецесію (відділення). 
1881 - народився генерал-хорунжий армії УНР та один із керівників ОУН Микола Капустянський. З юності він обрав собі військову кар’єру. Брав участь у російсько-японській війні та Першій світовій у складі російської армії. Проте вже влітку 1917-го став одним із ініціаторів формування українських військових частин, а у серпні очолив штаб 1-ї Української піхотної дивізії. Наприкінці 1917 року Симон Петлюра призначив Капустянського начальником штабу 11-ї армії, а в січні він уже очолив штаб Північно-Західного фронту, створеного для боротьби з більшовиками.
1912 - у Львові в гуртку, започаткованому доктором Олександром Тисовським, вперше склали присягу українські пластуни. Цей день – офіційний день народження “Пласту”. Тож 12 квітня відзначають День скаута в Україні.
1945 - помер Франклін Рузвельт – єдиний президент в історії США, який обирався на цю посаду чотири рази поспіль. За його правління США перемогли Велику депресію, затвердили ленд-ліз і зіграли одну з найважливіших ролей у перемозі в Другій світовій війні.
1961 - радянський льотчик Юрій Гагарін став першою людиною у світі, яка здійснила політ у космос.
1981 - з космодрому на мисі Канаверал у США запустили перший у світі пілотований повітряно-космічний апарат багаторазового використання – шатл “Колумбія”.
1999 — Президент Сполучених Штатів Америки Білл Клінтон звинувачений в нешанобливому ставленні до суду після «зумисних неправдивих свідчень» під час громадського розгляду справи стосовно сексуальних домагань.
2014 - російські та проросійські бойовики захопили місто Слов’янськ Донецької області. Це була єдина, сумнівно успішна для РФ, операція під керівництвом нинішнього російського “рассерженного патриота”, якого ніяк не беруть повоювати в Україні, – Ігоря Гіркіна (Стрєлкова). 
2022 - президент України Володимир Зеленський повідомив про затримання олігарха-втікача та політика, кума Путіна Віктора Медведчука.