СБУ затримала російського агента, який шпигував за бойовою авіацією ЗСУ на Дніпропетровщині

Надіслав: ilona , дата: ср, 06/07/2023 - 18:18
н

Контррозвідка Служби безпеки викрила ще одного агента фсб у результаті контрдиверсійних заходів на Дніпропетровщині.

Зловмисник збирав для російських окупантів розвіддані про види та кількість літаків бойової авіації ЗСУ, а також місця їхнього базування та напрямки вильотів.

Також він передавав загарбникам локації військкоматів і намагався виявити залізничні лінії, що задіяні для постачання боєприпасів на фронт.

За кожне виконане завдання російський агент отримував від свого «куратора» з фсб до 4 тис. грн. Для конспірації гроші зраднику переказували за допомогою криптовалютного електронного гаманця.

Розвідувальна інформація потрібна була агресору для підготовки серії повітряних ударів по території регіону, насамперед для ураження стратегічно важливих об’єктів.

Контррозвідники Служби безпеки викрили та затримали зловмисника.

За даними слідства, затриманим є місцевий житель, якого у липні 2022 року завербував кадровий співробітник фсб.

У поле зору російської спецслужби чоловік потрапив через один із російських Телеграм-ботів, де він періодично викладав фото позицій українських військ.

В подальшому зв’язок з агресором підтримував через месенджер. А для виконання розвідзавдань виїжджав на місцевість, де приховано спостерігав за об’єктами, а також розпитував потрібну йому інформацію у людей.

Під час обшуків за місцем проживання фігуранта виявлено мобільний телефон і планшет, які він використовував для комунікації з фсб.

Слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він під вартою.

Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ у Дніпропетровській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.