У Кам’янському районі буде дерусифікація і дерощизація

Надіслав: slavkin1 , дата: вт, 08/08/2023 - 11:22
дерусифікація

Про це повідомив начальник РВА Олег Гапіч.
«Український інститут національної пам’яті підготував перелік населених пунктів, у назві яких міститься символіка російської імперської політики та які мають бути перейменовані.
В Кам’янському районі таких 4:
с. Перше Травня та с. Чкалівка Верхньодніпровської територіальної громади;
с. Суворовське Криничанської територіальної громади;
с. Первомайське Затишнянської територіальної громади.
До 27 січня 2024 року органи місцевого самоврядування мають надати Верховній Раді пропозиції назв для перейменування. Далі їх розгляне парламент з урахуванням рекомендацій науковців та Українського інституту національної пам’яті.
Також відповідно до рішення Національної комісії зі стандартів державної мови від 22 червня 2023 року № 230 «Про схвалення Переліку сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендацій щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови й оприлюднення їх на офіційному вебсайті Національної комісії зі стандартів державної мови» має бути перейменовано с. Весела Роща Криничанської територіальної громади.
У Верхньодніпровській та Криничанській територіальних громадах вже тривають громадські обговорення та збираються пропозиції щодо нових назв.
Тож жителі цих громад можуть доєднатися до вибору нових назв населених пунктів», - написав Гапіч в соціальних мережах.

Не зовсім зрозуміло, чому й село Весела Роща підпала під дерусифікацію. Мабуть, через слово Роща, яке потрібно замінити на щось більш українське. Наприклад, на Гай.