Нардепи хочуть стягувати борги померлих українців зі спадкоємців

Надіслав: Александр Бугаев , дата: ср, 05/01/2024 - 17:01
гроші

Українцям можуть заборонити відмовлятися від спадку, якщо у померлого були борги перед кредиторами. Це можна буде зробити тільки після погашення заборгованості в межах вартості успадкованого майна.

Як повідомляє  OBOZ.UA, про це йдеться у законопроєкті №11220, який був зареєстрований у Верховній Раді нардепом Олександром Лукашевим ("Відновлення України"). Таким чином він пропонує внести відповідні зміни до ст. 1273, 1274 Цивільного кодексу України, аби захистити кредиторів від збитків

"Враховуючи визначене законодавством право на відмову від прийняття спадщини, з метою уникнення звернення стягнення на майно в рахунок погашення боргу, часто спадкоємці відмовляються від прийняття вже успадкованого майна з порушенням принципів доброчесності та добросовісності у цивільних правовідносинах, для приховування боржником своїх активів від звернення на них стягнення окремими кредиторами за зобов’язаннями боржника, завдаючи тим самим шкоди такому кредитору", – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.


Раніше вже повідомлялося, що, згідно зі ст. 1268 Цивільного кодексу України, вважається, що родич спадкодавця, який постійно проживав разом із ним на час відкриття спадщини, прийняв спадок, якщо не заявив у нотаріуса про відмову від цього. На це дається 6 місяців з дня смерті спадкодавця.

Якщо ж спадкоємець прийняв спадок, то він зобов'язується виплатити і невиплачену частку кредиту. Для цього необхідно заблокувати у банку картки померлого (якщо вони були відкриті), а також надати свідоцтво про смерть (оригінал чи нотаріально завірену копію). У результаті сторнації нарахування відсотків за кредитами спадкоємець муситиме виплатити лише тіло позики.