В Україні розширять список підстав для розкриття банківської таємниці

Надіслав: Margarita , дата: вт, 04/25/2023 - 06:45
банк

Кабінет міністрів підтримав законодавчу ініціативу щодо розширення переліку підстав для розкриття банківської таємниці. Запропонованим Мінреінтеграції законопроектом вносяться зміни до закону про банки та банківську діяльність, повідомила прес-служба міністерства.

Йдеться про випадки застосування санкцій, виявлення та розшуку активів політичних партій, заборонених судом, а також встановлення нотаріусами опіки над майном зниклих безвісти осіб.

Передбачається, що банківську таємницю зможуть розкрити на запити Мін'юсту з метою розшуку майна, коштів та інших активів заборонених судом партій, підсанкційних осіб, а також при розгляді справ щодо захисту інтересів України.

До того ж банківську таємницю зможуть розкрити за запитами нотаріусів для встановлення опіки над майном фізособи, визнаної зниклою безвісти за особливих обставин. Члени сім'ї зазначених осіб матимуть змогу використати кошти для забезпечення гідного проживання.

Зміни також дозволять Мін'юсту захищати інтереси країни у закордонних юрисдикціях під час розгляду справ, пов'язаних із відшкодуванням збитків, завданих збройною агресією РФ. Також це допоможе стягувати у власність держави активи підсанкційних осіб та політичних партій.

Саме банки володіють інформацією про рахунки, кошти, рухоме майно, індивідуальні банківські сейфи, зазначили в Кабміні.

У Мінреінтеграції наголосили, що законодавчу ініціативу найближчим часом винесуть на розгляд парламенту.