За час війни Росія пошкодила 346 культурних об'єктів в Україні

Надіслав: Александр Бугаев , дата: чт, 03/14/2024 - 17:31
культура

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) верифікувала, що станом на березень 2024 року Росія пошкодила 346 культурних об'єктів в Україні.

Про це заявила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі на презентації та експертному обговоренні "Аналіз та синхронізація українського законодавства у сфері охорони культурної спадщини", передає "Укрінформ".

"Всі ми — свідки постійних атак на об’єкти культурної спадщини. ЮНЕСКО станом на сьогодні вже верифікувала пошкодження 346 об’єктів культури в Україні", — сказала К'яра Децці Бардескі.

Вона додала, що ЮНЕСКО неодноразово офіційно засуджувала ці атаки на культурну спадщину (включно з об’єктами зі списку Всесвітньої культурної спадщини) та наголошувала, що за міжнародним правом умисне знищення культурних об’єктів може розцінюватися як воєнний злочин.

За даними Міністерства культури та інформаційної політики, станом на 25 лютого 2024 року в Україні пошкоджені 1946 об’єктів культурної інфраструктури (без урахування пам’яток культурної спадщини). 317 з них — знищені.