Дніпровський «слуга» проти виборів

Надіслав: slavkin1 , дата: чт, 08/10/2023 - 07:34
лукашук

Голова Дніпропетровської обласної ради, один з лідерів обласної організації партії «Слуга народу» Микола Лукашук закликав не поспішати з проведенням парламентських виборів під час війни з РФ.
«Стільки розмов щодо можливих парламентських виборів під час воєнного стану. 
Якщо відійти від дискусій про Конституцію, хочеться запитати у всіх, хто розпалює вогнище суперечок: навіщо ви це робите? І як взагалі весь цей процес уявляєте?
Парламентські вибори – це боротьба між політичними силами за голоси виборців, які потім перетворюються на кількість мандатів у Верховній Раді.
Ми зберегли державу в лютому минулого року завдяки Президенту, Збройним силам України, єдності всієї української нації. Сьогодні головне завдання – наша Перемога, яка можлива завдяки єдності. 
А політичне суперництво на виборах – це зовсім не про єдність. Це про боротьбу, протистояння, про брудні технології у різних варіаціях врешті-решт. Це те, що може політично «розірвати» державу під час війни.
Окрім того, є ще купа надважливих питань.
Частина територій України тимчасово окупована. На цих територіях – наші люди. Як вони мають відреагувати на активізацію внутрішнього політичного життя України, поки в їхніх рідних містах і селах – ворог? Як вони зможуть в таких умовах реалізувати своє виборче право?
Як голосуватимуть переселенці за кордоном? За різними підрахунками, з держави виїхало приблизно 8-10 млн людей. Нині закон дозволяє відкривати дільниці тільки у дипломатичних установах, а цього не вистачить для мільйонів виборців.
Голосування під час повітряних тривог, котрі можуть тривати годинами – яким чином? Якщо МіГ-31 чи ТУ-22 будуть постійно в повітрі – що робити?
Як рахувати бюлетені за умови комендантської години? Як спускатися з ними в бомбосховище у випадку тривоги – виносити з дільниці для остаточного підрахунку?
Всі розуміють, що в політичні партії будуть запрошувати наших захисників та захисниць, волонтерів. 
Якщо військові захочуть балотуватися – як вони це робитимуть, з окопу? Як вони зустрічатимуться з виборцями, через Старлінк? Або ж як голосувати за побратимів-кандидатів – теж з окопів? 
Чи це сьогодні взагалі пріоритет для наших воїнів, які 24/7 під обстрілами ризикують життям?
Вибори – це витрати на агітацію, рекламні кампанії, борди, бюлетені, комісії і тд. Сотні мільйонів гривень. Не забуваємо і про державне фінансування партій. 
Ще не перемогли окупантів, а вже готові витрачати кошти на вибори? Як на мене, ці сотні мільйонів доречніше витратити на ЗСУ. 
***
Багато питань і очевидні відповіді. 
Ставитися до майбутнього треба 
відповідально, і виносити на перший план добробут держави та народу.
А майбутнє та добробут напряму залежать від нашої Перемоги.
Тому спочатку множимо на нуль окупантів, потім проводимо вибори», - написав вчора Лукашук на своїй сторінці в фейсбуці.