Дніпровського олігарха залишили за гратами

Надіслав: slavkin1 , дата: вт, 10/24/2023 - 16:44
беня

У вівторок, 24 жовтня, у Шевченківському районному суді міста Києва пройшов розгляд справи 761/38490/23 - адвокати Ігоря Коломойського подали клопотання про зміну запобіжного заходу бізнесмена зі тримання під вартою на нічний домашній арешт через погіршення стану його здоров'я. Про це повідомляє УНІАН.
Сторона захисту Коломойського прохала суд змінити запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий арешт з забороною йому залишати житло з 22:00 до 6:00 та з покладенням на нього процесуальних обов'язків, а саме прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду. 
У результаті суд відмовився змінити Коломойському запобіжний захід. Як передає кореспондент УНІАН, відповідну ухвалу суду оголосила слідчий суддя Інна Міхєєва.
"Клопотання адвоката Олександра Лисака в інтересах підозрюваного Коломойського Ігоря Валерійовича про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою на домашній арешт залишити без задоволення", - повідомила суддя. 
Водночас, суд зобов'язав керівника відділу забезпечення досудового слідства Служби безпеки України та державної установи Центр охорони здоров'я державної кримінальної виконавчої служби України у Києві та області невідкладно забезпечити проведення повного медичного обстеження Коломойському з метою встановлення, чи може він за станом здоров'я перебувати в умовах слідчого ізолятора без надання спеціалізованої медичної допомоги.
Також суд ухвалив у зв'язку з погіршенням стану здоров'я Коломойського зобов'язати керівника відділу забезпечення досудового слідства СБУ організувати Коломойському надання медичної допомоги та забезпечити необхідне лікування з урахуванням наявності хронічних захворювань у Коломойського відповідно до раніше призначеного лікування.
Під час судового засідання адвокати Коломойського повідомили про погіршення стану здоров'я їхнього підзахисного. Зокрема, йому не надавались систематично ліки, необхідні для подолання негативних наслідків від панкреатиту і негативних наслідків від цукрового діабету.
Також у нирках Коломойського з'явився камінь. 
Адвокати відстоювали позицію необхідності проведення належного обстеження безпосередньо у медичних центрах і незалежного оцінювання стану здоров'я Коломойського.
Захисники просили забезпечити незалежний аналіз крові і провести незалежне ультразвукове обстеження. 
Вони відзначили, що у місцях утримання під вартою медичне забезпечення не надається належним чином і не надається вчасно.
Крім того, адвокати підкреслювали, що ніяких негативних обставин для завдань кримінального провадження не відбудеться від зміни запобіжного заходу з тримання під вартою на цілодобовий арешт. 
Як сказали адвокати, сторона обвинувачення має багато засобів і методів для того, щоби проконтролювати знаходження особи під домашнім арештом.
Крім того, суд допитав телеведучу Аллу Мазур, головного рабина Дніпра та Дніпропетровської області Шмуеля Камінецького та народного депутата від партії "Слуга народу" Сергія Демченка як свідків, які звернулись з письмовими зобов'язанням щодо взяття Коломойського на поруки. Усі троє позитивно охарактеризували особистість Коломойського. 
Після оголошення судового рішення адвокат Олександр Лисак сказав, що сторона захисту судовим рішенням не задовлена.
"Сподівались, що суд прислухається до наших аргументів, доводів", - сказав Лисак. 
Також він прокоментував частину ухвали суду, відповідно до якої орган досудового розслідування зобов'язано вжити заходів щодо надання Коломойському належної медичної допомоги.
"Тобто суд констатував факт погіршення, а далі залежить від органу досудового розслідування та відділу забезпечення Служби безпеки", - сказав Лисак.
Адвокат додав, що сторона захисту вживатиме заходів для оперативного реагування. 
Також він повідомив, що стороною обвинувачення було подано клопотання про продовження строку тримання під вартою.
"Я спілкувався з слідчим, який повідомив, що завтра буде дата озвучена або призначена, а можливо сьогодні", - сказав Лисак.