На Батьківщині «Батьківщини» щось не те

Надіслав: slavkin1 , дата: ср, 05/31/2023 - 09:23
бют

Поки в Україні гадають – бути чи не бути парламентським виборам восени нинішнього року, на Дніпропетровщині одна з політичних сил вже розпочала активну підготовку до передвиборчих перегонів.
Мова йде про партію «Батьківщина», точніше, її обласну організацію. Не секрет, що останнім часом справи у цієї політсили йшли зовсім кепсько: вщент програні президентські і парламентські вибори 2019 року, дуже слабенький результат показано на місцевих виборах 2020 року. Звісно, все це ніяк не піднімало рейтинг партії, скоріше навпаки – люди почали забувати про «Батьківщину». Останнім цвяхом у політичну домовину став скандал з лідеркою партії Юлією Тимошенко, яка під час війни вирішили відпочити не де-небудь, а у Дубаї. Після цього і в Україні, і на Дніпропетровщині вже серйозно заговорили про те, що політична «зірка» Юлії Тимошенко та її команди, яка сяяла десь з 1997 року, згасає, і мабуть назавжди.
Але у квітні нинішнього року цей політичний труп, як то кажуть,  став подавати ознаки життя саме на Дніпропетровщині.  У свої рідні місця прибула Юлія Тимошенко, відбулася конференція обласної парторганізації. На конференції на пенсію відправили голову обласної «Батьківщини», тітку Юлії Тимошенко Антоніну Ульяхіну, замість неї пані Юлія призначила новим обласним керівником Олену Плахотнік. Експерти припускають, що саме пані Плахотнік стане новим обличчям партії на майбутніх парламентських виборах, ба більше – саме вона буде балотуватись до Верховної Ради України від дніпропетровської «Батьківщини». І підстави для таких прогнозів є. По-перше, пані Олена дійсно виграшне обличчя партії – молода, миловидна та енергійна, куди краще бабусі Ульяхіної. По-друге, Олена Плахотнік зараз веде активну діяльність – зустрічається з мешканцями області, рекламує благодійні проєкти партії та свою діяльність як депутата облради. 
Ми вирішили з’ясувати, чиї інтереси зараз представляє пані Плахотнік та хто зацікавлений у її політичній кар’єрі на рівні Верховної Ради. Отже, починаємо.
На чиї гроші?
Для початку нагадаємо, хто така і звідки прийшла пані Олена. Вона – з Кам’янського, професор економіки Дніпровського державного технічного університету. Її нині покійний батько Олександр Коробочка – колишній ректор ДДТУ, а її чоловік Олександр – відомий у Кам’янському бізнесмен, до недавнього часу – голова міської організації «Батьківшини». Щоправда, бізнесмен з пана Олександра вельми сумнівний, його навіть іноді називають «бізнесмен без бізнесу». Дійсно, він не створив жодного виробництва, не організував жодного робочого місця. Навпаки, його «бізнес» - це банкрутство та розпродаж підприємств, «віджим» комунальної або чужої власності на свою користь, керівництво комунальним майном також на свою користь і таке інше. 
Треба сказати і про свекра пані Олени – Олега Плахотніка, який у 1990-і роки був віце-мером тоді ще Дніпродзержинська і, як подейкують, пішов з цієї посади після гучного корупційного скандалу. У політику Олена Плахотнік потрапила досить випадково – у 2015 році закон вимагав гендерної рівності, тобто щоб у передвиборчих списках партій був процент жінок, от Олександр Плахотнік і вирішив не мудрувати, а висунув у облраду кандидатуру своєї дружини. І вийшло – що у 2015-му, що у 2020-му роках пані Олена, хоч і не без труднощів, але стала депутаткою Дніпропетровської обласної ради від «Батьківщини».
Тепер про те, хто може бути зацікавленим у просуванні Олени Плахотнік у Верховну Раду. Звісно, це Юлія Тимошенко – їй зараз конче потрібно, щоб у парламенті були надійні «багнети», з яких можна сформувати фракцію і знову торгуватися з владою за «хлібні» посади, сфери впливу та «вотчини» в Україні. Але ж пані Юлія далеко, та й грошей на «розкрутку» Олени Плахотнік вона не дасть, бо скарбничка «Батьківщини» нині не така вже й багата. Тому гроші на вибори Олені Олександрівні доведеться шукати тут, на Дніпропетровщині. І от тут – найбільш цікаве.
Ще раз нагадаємо – чоловік пані Олени Олександр відомий у Кам’янському бізнесмен. Але зараз бізнес у нього не дуже йде, може, тому, що чимало активів знаходяться в Бердянську, у якому нині тимчасово хазяйнують росіяни. Але є в нього дуже міцні зв’язки з сумнозвісними в Дніпрі братами Дубінськими, тими самими, що ось вже кілька років активно «освоюють» бюджетні кошти та яких «кришував» колишній губернатор пан Резніченко. Саме завдяки цим зв’язкам Плахотнік пристроює своїх людей на грошові посади, успішно уникає військкомату, незважаючи на повістки, і навіть виїжджає за кордон, хоча за законом не має на це ніякого права. І зараз саме Дубінські найбільш зацікавлені у тому, щоб дружина їхнього бізнес-парнера Плахотніка потрапила до Верховної Ради, щоб там лобіювати їх інтереси та «прикривати» від правоохоронців. Адже «криша» в особі Резніченка та Голіка похитнулась, як складуться відносини з новим очільником Дніпропетровщини Лисаком, поки невідомо. І поява «свого» депутата, точніше, депутатки у Києві для братів – це саме те, що їм потрібно. Це для них новий шанс «відмазатись» і від українських правоохоронців, і від американської Феміди, яка вже давненько розшукує братів за підозрою у шахрайстві. Отже, неважко здогадатись, хто буде фінансувати передвиборчу кампанію Олени Плахотнік та чиї інтереси вона буде захищати у разі обрання  до парламенту України.
Скажи, хто у твоїй команді…
Звісно, якщо ми встановили, хто буде фінансувати вибори Олени Плахотнік, спробуємо з’ясувати, хто буде в її команді, тобто агітувати за неї виборців . Почнемо з рідного міста Олени Олександрівни – Кам’янського, подивимось, хто там в «Батьківщині».
Наприклад, такий собі Максим Голосний. Двічі обирався сільським головою Єлизаветівки і двічі селяни виказували йому недовіру, достроково відправляючи у відставку. У 2020 році балотувався на посаду мера Кам’янського і розгромно програв, зібравши у 8 (!!!) раз менше голосів, аніж переможець перегонів. А «Батьківщина», прапором якої у Кам’янському був Голосний, взагалі вперше за багато років навіть не потрапила до міської ради. До того ж, Голосного добре пам’ятають як людину, яка розвалила кришталеве виробництво на ДМК або ж дурила мешканців Єлизаветівки байками про «казкове збагачення» на криптовалюті. Останнім часом втрапив у новий скандал: багато розповідав про те, що знаходиться на фронті у рядах ЗСУ, але з’ясувалось, що насправді несе службу на блок-постах Дніпропетровщини, далеченько від фронту. Люди про нього так і кажуть – брехло.
Інша цікава особа – це пані Світлана Логинська. Кілька тижнів тому Олександр Плахотнік полишив посаду голови кам’янської «Батьківщини», замість нього було призначено саме Логинську. Особа дійсно дуже цікава. Наприклад, її дуже добре пам’ятають у Центрі позашкільної роботи та дитячої творчості, де ця пані кілька місяців була директоркою. Працівники Центру досі з жахом згадують цей період. Наприклад, вони розповідають, як Логинська  вирішувала фінансові питання – після призначення на посаду зібрала у себе педагогів-керівників гуртків та секцій і оголосила: мовляв, з кожної дитини щомісячно збирати по 100 гривень, 50 гривень – педагогу та 50 гривень директорці. Звісно, ніяких документів, що підтверджували такий «податок», не було й не могло бути. Хто з педагогів не погодився з таким-от «ноу-хау», був вимушений звільнитись. А ще легендарною стала схильність Логинської до чарки, і вчителі, і діти добре знали, як пані директорка полюбляє випити. Після того, як Логинську за таке «директорство» вигнали з Центру, вона стала опозиціонеркою та політичною активісткою. З початком війни була у ЗСУ, але й звідти була вимушена піти. Подейкують, що через любов до оковитої та завелику велелюбність, але правда це чи ні – достеменно невідомо. Ось така лідерка у кам’янських «батьківщиновців».
Або не менш цікава особа – такий собі Сергій Худович. Багато років ніде не працює, каже що він «активіст-антикорупціонер». Кажуть, заробляє на життя тим, що виконує брудні замовлення політиків та бізнесменів – то якісь погані «шняги» проти конкурента-замовника у всілякі інстанції пише і розсилає, то якусь карикатурну «акцію протесту» зварганить. Під час виборів 2020 року, згідно чуток, поцупив з партійної каси «Батьківщини» чималеньку суму, начебто на агітацію, але і вибори програв, і грошей не повернув. Кам’янчани гідно оцінили цього «активіста» - по місту з’явились написи на стінах, зупинках та стовпах: «Худович – мразь» та «Худович – тварь». «Фініш» діяльності цього партійця настав взимку 2021 року – він шантажував володарів автозаправки, мовляв, або даєте мені гроші, або буду писати на вас «шняги» і приведу людей на мітинг протесту проти вашого бізнесу. Володарі АЗС звернулись в Службу безпеки України, і Худовича «скрутили» під час отримання грошей. Він загримів до буцегарні, звідки, правда, вийшов влітку 2022 року під чималу грошову заставу. І от тепер цей «гвардієць Плахотників», мабуть, знову почне активну політичну діяльність, заробляючи собі на хліб і у Плахотніків, і у Дубінських. 
Як бачимо, «картина маслом» виходить в лавах дніпропетровської «Батьківщини». Кажуть, скажи, хто у твоїй команді, і я скажу, хто ти. Сумно якось.
 Дніпропетровщину вважають Батьківщиною «Батьківщини» - адже саме тут розпочинала свою політичну кар’єру Юлія Тимошенко та її оточення. А от тепер вийшла тавтологія – ой, не все добре на Батьківщині «Батьківщини».    
На фото: Світлана Логинська та Олена Плахотнік.