Зміни у пенсійному забезпеченні: індексація, перерахунок

Опубликовано ilona - вт, 03/21/2023 - 09:47
п

З 1 березня поточного року в багатьох пенсіонерів збільшився розмір виплат унаслідок проведеної індексації. Пенсії перераховано із застосуванням коефіцієнта збільшення показника заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії. У 2023 році цей коефіцієнт визначено у розмірі 1,197.

 На коефіцієнт збільшення 1,197 проіндексовано пенсії, призначені відповідно до таких законів України:

“Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“ ;

“Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи“;

“Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб“ .

До пенсій, призначених відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“ у період з 01.01.2020 до 31.12.2022 включно, які не підвищились з 1 березня, встановлено щомісячну доплату в розмірі 100 грн.

В усіх випадках мінімальний розмір підвищення становив не менше 100 гривень, але не більше 1500 грн.

Звертаємо увагу, що розмір підвищення пенсії кожного конкретного пенсіонера визначено індивідуально, з урахуванням його особистих показників, зокрема, закону, згідно з яким пенсію призначено; часу призначення пенсії; тривалості страхового стажу; величини заробітної плати; належності до непрацюючих пенсіонерів та до певної вікової категорії.

Перерахунки пенсій проводились без додаткових звернень пенсіонерів, за матеріалами пенсійних справ, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2023 року за № 168 “Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році”

Виплати підвищених розмірів пенсій вже проводяться з березня, відповідно до графіка з 4 по 25 число місяця.

 

Зміни з 1 квітня 2023 року

Пенсійний фонд України щороку з 1 квітня без додаткового звернення  проводить перерахунок пенсії тим пенсіонерам, які продовжують працювати і які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на проведення перерахунку. Не виключенням є й поточний рік.

Перерахунок проводиться за певних умов:

 - Якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення або попереднього перерахунку пенсії незалежно від перерв у роботі. Такий перерахунок провадиться на найбільш вигідних умовах, тобто або лише з урахуванням стажу після призначення (перерахунку) пенсії, або з урахуванням стажу та заробітної плати після призначення (перерахунку) пенсії.

 - Якщо пенсіонер після призначення (перерахунку) пенсії набув менше 24 місяців страхового стажу, перерахунок пенсії проводитися не раніше, ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу, набутого після її призначення (попереднього перерахунку).

Звертаємо увагу пенсіонерів, які продовжують працювати, з урахуванням термінів надходження даних про страховий стаж та заробітну плату до реєстру застрахованих осіб, автоматичний перерахунок зазвичай провадиться у травні, із проведенням відповідної доплати з 1 квітня.

        

Начальник Головного управління  Пенсійного фонду України

в Дніпропетровській області

Юрій КОЗАК