Музеї Кам’янського як чинник соціальних і культурних змін

Опубликовано bugaev - пн, 05/18/2020 - 12:13
музей

18 травня, починаючи із 1978 року, музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято – Міжнародний День музеїв. Активна діяльність культурних і освітніх осередків є вкрай важливою для розвитку будь-якого міста й музеї Кам’янського є яскравим тому підтвердженням.

Будемо чесними, дуже часто серед жителів невеличких міст музеї асоціюються з чимось несучасним, старомодним, консервативним, з купою старих речей у скляних шафах, недоторканих, забутих. Зізнайтесь, коли ви востаннє водили своїх дітей, або самі відвідували музеї Кам’янського? Які? А дійсно, які?

У Кам’янському працюють 9 музеїв, які по праву зайняли гідне місце в житті громади. Це – музей історії міста та 8 громадських музеїв.
У культурному просторі Кам’янського особливе місце займає музей історії міста. Сьогодні це історико-культурний центр, який налічує більше 89 395 тисяч одиниць збереження основних та науково-допоміжних фондів. Музей історії міста – це стаціонарна експозиція площею 2442 м2, яка відтворює історію міста від найдавніших часів до сьогодення.

Колектив музею на чолі з директором Булановою Наталією Миколаївною працює на результат, щоденно акумулюючи спільні зусилля для роботи, показує приклад, як навіть у складній економічній ситуації можна стати флагманом серед музеїв країни. Музеєм втілено виставковий проєкт «Battleofmemories: міфи та реалії радянської доби» на основі експонатів фондової збірки музею історії міста Кам’янське та аналітичних напрацювань Українського інституту національної пам’яті. Проєкт було відкрито у Києві, а в 2020 році він буде представлений у трьох регіональних центрах України. 

Завжди відкриті двері народного музею історії ПАТ «Дніпровський меткомбінат», розташованого в історичній частині міста, так званій Верхній колонії, в приміщенні колишньої «народної аудиторії» (директор Янченко П.В.). Разом з традиційними екскурсіями у музеї втілюються нові форми роботи такі як концерти камерної музики, вечори-зустрічі поколінь, діггерські екскурсії тощо.
Користується популярністю серед мешканців міста народний  музей історії АТ «ДНІПРОАЗОТ» (директор Л. Орлянська). Відвідувачі знайомляться з історією підприємства, династіями заводу, видатними особистостями, які працювали на підприємстві. В постійній експозиції  музею використовується 4112 предметів, із них оригіналів – 2930, копій – 1182, унікальних – 194, етнографічних – 96, об’ємних – 998 предметів.

Якщо ви любите природу рідного краю, то вам варто завітати до народного міжшкільного екологічного музею (директор Гаврилюк А.І.), який працює на базі Дитячого екологічного центру в м.Кам’янське. Це унікальний, єдиний в Дніпропетровській області та Україні екологічний музей. Екомузей – дзеркало, в якому люди можуть бачити себе, придбати знання про екологію краю – лабораторія по вивченню минулого і теперішнього стану довкілля, – машина часу, в якій за лічені хвилини можна помандрувати в минуле тисячоліття
Відповідно до викликів часу музеї змінюють свою роль у суспільстві. Сьогодні музеї дедалі більше перетворюються на культурні центри, знаходять нові методи представлення та вшанування своїх колекцій, історії та спадщини, створюючи традиції, які матимуть новий сенс для майбутніх поколінь і актуальність для все більш різноманітної сучасної аудиторії. Ця трансформація, що має глибокий вплив на музейну теорію і практику, змушує і відвідувачів переосмислювати цінність музеїв.

Народний музей історії Дніпровського державного технічного університету, музей історії ПАТ «Дніпровський коксохімічний завод», музей історії індустріального коледжу ДВНЗ «УДХТУ», музей історії Придніпровського державного металургійного коледжу, музей історії Кам`янського вищого професійного училища, пов'язаний з життям та юністю видатного політичного діяча республіки Казахстан Нурсултана Назарбаєва, переосмислюють себе у прагненні стати більш інтерактивними, орієнтованими на аудиторію.
Дійсно, музей – це унікальне місце, де поєднуються історія, мистецтво, наука, і саме тому це також і чудовий варіант для корисного сімейного відпочинку та пізнавального дозвілля. Але, на жаль, музеї міста не витримують конкуренції з торговими та розважальними центрами. Хоч і мають всі шанси та можливості стати територією сімейного дозвілля.

Як зазначено на сторінці Міжнародної ради музеїв, «в європейських країнах сфера культури вважається не тільки соціокультурною складовою в житті суспільства, але й являє собою важливий чинник соціально-економічного розвитку, розглядається як один із факторів формування конкурентоспроможності країни в сучасному глобалізованому світі». Культура розглядається як важливий фактор вирішення економічних, політичних і соціальних проблем. Саме тому  Міжнародна рада і займається популяризацією музеїв, зацікавлюючи людей ходити туди, оскільки визначає музеї як «чинник соціальних змін та розвитку».

Департамент з гуманітарних питань Кам’янської міської ради вітає зі святом і зичить всім музейним працівникам міста успіхів у музейній справі, поповнень музейних зібрань, розширення горизонтів наукових та професійних доробок, нехай людяними стають експозиції, а ваш безцінний внесок у розвиток музейної справи зростає.

назва
н/п Назва музею Адреса музею
1 Комунальний заклад «Музей історії міста Кам’янське» Кам’янської міської ради
51931 
пр. Свободи, 39 
2 Народний музей історії ПАТ «Дніпровський меткомбінат» 51925 
вул. Соборна, 18-б 
3 Народний музей історії акціонерного товариства «ДНІПРОАЗОТ» 51909
 вул. В.Чорновола, 67; 
палац культури «Хімік» 
4 Народний музей історії Дніпровського державного технічного університету

51918
вул. Дніпробудівська, 2, корп.3 к. 212 

5 Народний міжшкільний екологічний музей комунального закладу «Дитячий екологічний центр» Кам’янської міської ради
51918 
вул. Кільцева, 3
6 Музей історії Придніпровського державного металургійного коледжу Музей історії Придніпровського державного металургійного коледжу
7 Музей історії індустріального коледжу Державного вищого навчального закладу «Український державний хіміко-технологічний університет»
51931 
вул. Медична, 10
8

Музей історії училища Кам’янського вищого професійного училища


51925 
пр. Гімназичний, 10
9

Музей історії приватного акціонерного товариства «Дніпровський коксохімічний завод


 


51901 
вул. Коліусівська, 1