В Днепре открылась выставка известного карикатуриста

Опубликовано slavkin - сб, 02/20/2021 - 09:59
Дубовский

В Доме искусств открылась выставка известного днепровского карикатуриста Александра Дубовского под названием «Халепний пензлик», пишет https://dv-gazeta.info/.
В экспозиции представлено более 70 работ, каждая из которых вызывает улыбку посетителей, потому что высмеивает и побуждает искоренять человеческие пороки и недостатки.
Подробнее о новой выставке и авторе рассказала арт-директор Дома искусств Валентина Слобода.
- Мета виставки, яку ми відкрили у Будинку мистецтв, продовжити популяризувати карикатуру як художній жанр і соціальне явище. Це вже четверта виставка іронічного малюнку в нашому Будинку мистецтв: відбулися 2 персональні виставки художника і архітектора Євгена Шаля та міжнародна виставка карикатури спільно з об’єднанням «ГОПАК» (куратор –керівник «ГОПАКА» Віктор Родіонов). Карикатуристи Дніпра - визнані у всьому світі, тож їхні роботи ми показуємо і піднімаємо настрій людям.
Цього року ми презентуємо роботи члена Національної спілки журналістів та Асоціації карикатуристів України, учасника і переможця численних міжнародних конкурсів Олександра Дубовського. Це ім’я відоме багатьом передплатникам міських та обласних газет нашого регіону, журналу «Перець». Майже 40 років дніпровський карикатурист своїм гумором і оптимізмом допомагає людям жити з посмішкою, долати негаразди та вірити в краще.
В експозиції представлено понад 70 робіт, кожна з яких викликає усмішку відвідувачів, адже висміює та спонукає нас викорінювати людські вади та недоліки в суспільстві.
Перша карикатура Олександра Дубовського (тоді робітника вагоноремонтного заводу) була надрукована в 1984 році на сторінках міської популярної газети «Дніпро вечірній» з легкої руки редакційного художника-карикатуриста Віктора Ткаленка. На малюнку був зображений безлюдний маленький острів і такий собі «Робінзончик», який виліз на пальму. А під пальмою - купа всіляких табличок з написами: «по газонах не ходити», «сміття не викидати», «вигул собак заборонений» - ступити нікуди. У 1988 році в трудовій книжці Олександра з’явився оригінальний запис про прийом до газети «Прапор Юності» на посаду карикатуриста, хоча у штатному розписі газет таких посад не існувало. Далі довелось попрацювати і в «Дніпровській правді», і в «Теленедели», і в «Приват-ревю». Карикатуриста хвилюють різні теми, злободенні проблеми в суспільстві, на які він відгукується своїми роботами.
Олександр Дубовський - учасник відомого гумористичного об'єднання придніпровських авторів карикатури "Гопак". Невгамовна натура спонукала Олександра до редагування і випуску всеукраїнського журналу «Парк Юмора» та дніпропетровського гумористичного видання «Халепа».
Про творчу активність автора виставки свідчить участь в конкурсах карикатури в різних країнах. В колекції художника понад 80 міжнародних відзнак. О.Дубовський ставав лауреатом конкурсів у багатьох країнах: Туреччині, Швейцарії, Італії, Литві, Сербії, Індонезії та інших. Автор особливо цінує свою першу міжнародну нагороду - срібну медаль з Токіо, де він був відзначений серед 20 переможців конкурсу газети «Йоміурі Шимбун» та гран-прі одеської «Гуморини». Завдяки фінансуванню програми «Культурна столиця» Олександр Дубовський видав свій персональний збірник карикатур. Приходьте, щоб посміхнутись! – написала Валентина Слобода.