Олександр Лукашов: «Україна має проводити егоцентричну промислово-фінансову політику»

Опубликовано slavkin - вт, 11/30/2021 - 06:33
Лукашов

Промислово-фінансова політика України має бути суб’єктною та базуватися на інтересах та вигодах держави. Про це заявив депутат Кам’янської міської ради (Дніпропетровська обл.), очільник комісії з питань екології, промполітики, економіки, праці та енергозбереження Олександр Лукашов. 
Компанія інвестор Skyrizon (КНР) має намір стягнути з України майже 4,5 млрд. доларів через збитки, що зазнали внаслідок одностороннього розірвання угоди щодо продажу виробника авіадвигунів «Мотор-Січ». Відповідний позов розглядає Арбітражний суд в Гаазі. За словами Олександр Лукашова, подібні претензії несуть загрозу іміджевих та фінансових втрат для України.
«Маємо напружену суспільно-політичну ситуацію, пандемію коронавірусу та конфлікт на Сході України. Кожен з цих напрямів вимагає суттєвих бюджетних витрат. Такі судові процеси є максимально несприятливими для держави. Навіть з огляду на те, що отримання позик Міжнародного валютного фонду з кожним разом відбувається все важче. Годі й казати про те, що імідж України як інвестиційно привабливої держави сильно страждає через подібні судові тяжби», - сказав він.
За словами депутата, головним пріоритетом промислової політики України мають стати її суб’єктність та власні державні інтереси. Досягти цього, підкреслює Олександр Лукашов, можливо, співпрацюючи з іншими країнами на засадах рівноправного партнерства.
«Україна в промисловому секторі має співпрацювати з тими, з ким вигідно працювати. Й відкидати наміри та пропозиції, що шкодять її промисловому потенціалу, завдають фінансових збитків або спричиняють напругу в суспільстві. Це і є засади партнерства. В іншому випадку – це про догоджання та деградацію, а не суб’єктність», - зазначивочільник комісії з питань екології, промполітики, економіки, праці та енергозбереження.
Він додав, що втрата суб’єктності промислового сектору означитиме знищення української промисловості. Як наслідок – ліквідація десятків тисяч робочих місць та зростання трудової міграції.
«Моє рідне місто Кам’янське є промисловим. Ба більше, окремі підприємства є містоутворюючими, там працюють десятки тисяч людей. Важко уявити наслідки втрати навіть третини робочих місць. Важливо зрозуміти, що в успіху української промисловості зацікавлена лише Україна», - говорить Олександр Лукашов.