
Цього року в Україні не прогнозується різке підвищення цін на кавуни. Врожай буде достатнім, тому ціни залишаться стабільними подібно до минулого сезону.
Таку думку висловив президент Української плодовоовочевої асоціації Тарас Баштанник в інтерв’ю Центру економічної стратегії.
«Торік ціни на кавуни не були в космосі. Цього року, я думаю, буде так само. Кавунів дуже багато», — зазначив експерт.
Він нагадав, що в перший рік повномасштабної війни ціни на кавуни різко зросли, бо «ми втратили південь, і їх тягнули з Румунії та Греції», але з часом виробництво поступово відновилося.
За словами Баштанника, зараз кавуни вирощують навіть у регіонах, де раніше це було нетипово — «у нас уже і в Чернігівській області, і в Сумській, і Волинській. Є гібриди, які підходять. Плюс клімат — подивіться, навіть на півночі України влітку 32 градуси».
Президент асоціації додав, що вирощування кавунів є вигідним і не потребує овочесховищ, що спрощує виробничий процес і реалізацію.
Наразі на ринку доступні як українські, так й імпортні кавуни. В супермаркетах ціна за кілограм коливається в широкому діапазоні:
-
У «Сільпо» кавун продають за 25,3–55 гривень за кілограм,
-
В «АТБ» найдешевший кавун коштує 19,49 гривень, а безнасінний — близько 40 гривень за кілограм,
-
У «Новусі» ціни коливаються від 18,99 до майже 70 гривень за кілограм.
На початку липня на ринку з’явилися перші кавуни врожаю 2025 року. За даними аналітиків, тоді їх продавали по 20–28 гривень за кілограм — приблизно на 10% дорожче, ніж торік. Однак фермери не виключають, що ціни можуть швидко знизитися через збільшення пропозиції.