У театрі Кам’янського ідуть репетиції нової карикатурної комедії «LUV», яку покажуть вже 16 червня

Надіслав: slavkin1 , дата: ср, 06/07/2023 - 12:04
афіша

Вже зовсім скоро, 16 червня, на Основній сцені театру покажуть новукарикатурну комедію «LUV» за однойменною п’єсою відомого американського драматурга та сценариста М’юррея Шизгала. Як зазначає режисер постановник вистави Артур Прокоп’єв («Рапунцель», «Я норм», «Шоумен»), йому хотілося знайти для постановки п’єсу яка була б цікава, смішна, актуальна у наш час і при цьому не дуже відома серед українських театралів. На його думку п’єса «LUV» відповідає всім цим вимогам і тому з великою долею ймовірності буде цікава глядачам.

Автор п’єси М’юррей Шизгал у другій половині 20 століття прославився як автор численних бродвейських п’єс та сценаріїв для кіно та телебачення. Достатньо зазначити, що саме він є автором сценарію популярної кінокомедії «Тутсі», за який був номінований на премію «Оскар».
П’єсу «LUV» Шизгал написав на початку своєї письменницької кар’єри – у 1964 році. Через рік її поставив на Бродвеї відомий театральний та кінорежисер Майк Ніколс – один з 18 людей у світі, які отримали всі чотири головні американські нагороди в галузі розваг: «Еммі», «Ґреммі», «Оскар» і «Тоні». Вже перша постановка п’єси отримала позитивні відгуки як у глядачів, так і у критиків: зокрема вона отримала п’ять номінацій на театральну премію Tony Award і виграла у трьох з них.

П'єса розповідає про випадкову зустріч двох давніх друзів, які навчалися разом у коледжі: невдаху-меланхоліка Гаррі Берліна (у цій ролі глядачі побачать актора Русланв Тарана), та успішного брокера і матеріаліста Мілта Менвілла (його гратиме Максим Монастирський). Назвати цю зустріч радісною досить важко, тому що сталася вона як раз у той момент, коли Гаррі намагається звести рахунки з життям, і саме Мілту вдається утримати його від цього жахливого кроку. Друзі починають спілкуватись і в ході цієї розмови виявляється, у них обох однакові проблеми, незважаючи на те, що історії їхнього життя абсолютно різні. У чому сенс життя, невже й справді у коханні? З'ясувати це їм належить уже втрьох, із дружиною Мілта Еліс (Анастасія Харабуга)

Навіть через 60 років після її написання, п'єса «LUV» звучить напрочуд сучасно: піднімаючи проблему цінності сімейних та дружніх зв'язків, автор приходить до невтішного висновку про те, що цінність ця якось упала. Назва «LUV» говорить сама за себе - це американське сленгове слово, яке перекладається, як «любов», «кохання». Причому понівечена не лише форма, а й суть цього слова: автора хвилює те, що основне і найщиріше людське почуття стає частиною життєвого «споживчого кошика».

- Головний меседж, який ми закладаємо у цю виставу, це те, що над відносинами треба постійно працювати та ні в якому разі не можна скаржитись на обставини й жити своїм минулим, – підкреслює режисер-постановник вистави Артур Прокоп’єв. – Проте, попри такий серйозний підтекст, це буде звичайна комедія, де глядачі будуть сміятись протягом всієї вистави, починаючи з перших хвилин появи акторів на сцені.

Актори, задіяні у виставі, зізнаються, що працюють у ній з задоволенням і впевнені, що ця комедія безумовно сподобається глядачам. 

- Ця вистава легка. В ній немає ніякого «напруження». В ній відсутні всі набридлі шаблони, прийоми і ситуації стандартних комедій положень, яких не буває у реальному житті. Граючи у цій виставі, ти просто віриш у те, що відбувається на сцені, і реагуєш на це, як звичайна нормальна людина.
 А ще  ця комедія класна тим, що в ній глядача не силують, не нав’язують йому якусь точку зору, не пропонують звернути особливу увагу на якісь моменти, над чимось задуматись. У нас там більшість якихось абсурдних речей відбувається саме в той момент, коли ми говоримо саме про серйозні речі. Це додає певної легкості всій цій історії. Водночас в цій виставі повно символізму, який глядачі, впевнений, і так зрозуміють без додаткового педалюваня, - каже Максим Монастирський, виконавець ролі Мілта Менвілла.

Наскільки авторам цієї вистави вдалося органічно поєднати серйозну тему з масою комічних ситуацій глядачі зможуть оцінити вже через місяць – 16 червня о 18:00.

Замовити квитки на прем’єру, та отримати довідки можна за телефоном: (067) 638-14-09.