Голова екокомісії Кам’янського: «Демілітарізація та убезпечення ЗАЕС – тест на доцільність існування глобальних організацій»

Опубликовано slavkin - пт, 08/26/2022 - 17:14
заэс

Якщо всесвітні організації обмежаться лише декларативними заявами щодо ситуації на Запорізькій атомній електростанції, це поставить під сумнів доцільність їх існування. Про це заявив очільник екологічної комісії м. Кам’янське (Дніпропетровська обл.) Олександр Лукашов.
Російські війська продовжують тримати в окупації місто Енергодар та Запорізьку АЕС – найбільшу в Європі за своїми потужностями. Після обстрілів та лісової пожежі 25 серпня станція певний час була знеструмлена.  
Міністерство енергетики України запросило представників ООН та МАГАТЕ відвідати Запорізьку атомну електростанцію. Там експерти зможуть на власні очі побачити російську техніку та зброю, накопичені просто на території станції та в її машинних залах. МАГАТЕ вкотре закликала «знизити напруженність» в зоні електростанції. А очільник ООН Антоніу Гуттеріш підкреслив, що організація підтримає місію агенції з атомної енергетики, якщо вона проходитиме на підконтрольній Україні території.
За словами голови екологічної комісії м. Кам’янське Олександра  Лукашова, успішне вирішення ситуації на ЗАЕС стане перевіркою ефективності міжнародних організацій.Він підкреслив, що у 2021 році бюджет ООН склав 3,2 млрд доларів, у позаминулому – 3,07 млрд доларів.
«Протягом півроку найбільша атомна електростанція Європи окупована. Росія відкрито здійснює ядерний шантаж світу,цинічно звинувачуючи в провокаціях Україну. Державу яка 36 тому пережила Чорнобильську трагедію.. Адже Запорізька АЕС – еквівалент шести Чорнобильських атомних станцій. Тож вирішення цієї проблеми стане тестом на доцільність існування глобальних структур», - зазначив очільник екологічної комісії.
Олександр Лукашов підкреслив, що ситуація вимагає від всесвітніх організацій конкретних дій. Особливо коли це стосується профільних агенцій. Адже йдеться не про політичний процес, а про світову ядерну безпеку. 
«Глибока стурбованість та співчуття не рятують світ. Аокремі гуманітарні програми можуть бути більш дешевшими для світового бюджету», - зазначив очільник екологічної комісії», - додав він. 
За інформацією ДП «НАЕК «Енергоатом», станом на ранок 26 серпня всі шість блоків ЗАЕС відключені від енергомережі. Це означає, що фактично атомна станція не виробляла електричну енергію.  Згодом один з блоків повернули до енергомережі.
Нагадаємо, що 10 серпня 2022 року країни G7 виступили із спільною заявою, в якій вимагають від Росіїі негайно повернути Україні повний контроль над Запорізькою АЕС.