Що робити зі зношеними або пошкодженими грошима: роз’яснення НБУ

Надіслав: ilona , дата: пт, 06/28/2024 - 09:35
в

Національний банк України на своєму офіційному веб-сайті (https://bank.gov.ua) надає важливі та актуальні в умовах дії воєнного стану роз’яснення щодо того, що робити зі  зношеними або пошкодженими грошовими знаками. Про це розповімо більш детальніше.

Види зношених грошових знаків

До зношених банкнот належать ті, які мають наступні ознаки:

- потертості, часткова втрата фарби на зображеннях, розпушення паперу, втрата жорсткості;

- забруднення, плями, написи, відбитки штампів або печаток;

- незначні надриви або надрізи;

- невеликі отвори та проколи, відірвані краї або кути.

До значно зношених або пошкоджених банкнот належать гроші, які мають одну або більше з таких ознак:

- значні потертості, забруднення, відбитки штампів, надриви та надрізи, отвори, відірвані краї або кути;

- збережена площа купюри становить щонайменше 55% від початкової;

- розірвані (розрізані) на дві частини, зберігаючи при цьому обидва однакові номери та серію.

До сумнівних у справжності та платіжності грошових знаків належать банкноти, які мають ознаки пошкодження, через що виникають сумніви щодо їх справжності або платіжності. Це може бути через втрату частини площі банкноти або значні пошкодження внаслідок пожежі, катастрофи або іншого нещасного випадку.

Операції зі зношеними банкнотами

Зношені банкноти придатні для всіх розрахунків. В магазинах чи аптеках зобов’язані приймати їх до сплати, але не видавати решту такими грошима. Банки також зобов’язані приймати ці банкноти для зарахування на рахунки, депозити або обміну на придатні до обігу банкноти.

Щоб обміняти зношені банкноти гривні, потрібно звернутися до будь-якого банку України. Обмін проводиться безкоштовно та без обмежень.

Значно зношені або пошкоджені банкноти

Такі банкноти не приймають для розрахунку в магазинах та інших підприємствах, що працюють з готівкою. Власник таких банкнот повинен звернутися до будь-якого банку для обміну.

Банк зобов’язаний без обмежень прийняти для обміну банкноти, які мають ознаки значного зношення або пошкодження, якщо вони відповідають вимогам:

- збережена частина становить не менше 55% початкової площі;

- збереглися обидва однакові номери та серія.

Про сумнівні у справжності та платіжності грошових знаків

Для обміну значно пошкоджених банкнот, що втратили платіжні ознаки внаслідок пожежі, катастрофи або іншого нещасного випадку, необхідно звертатися до регіональних підрозділів грошового обігу Національного банку України. За відсутності таких підрозділів в регіоні, можна звернутися до уповноважених банків (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк, ПУМБ).

Банки направляють такі банкноти на дослідження до Національного банку. За результатами досліджень, якщо банкноти визнані справжніми і платіжними, клієнтам відшкодовується відповідна сума грошей.

Утилізація непридатних банкнот

Щороку Національний банк вилучає близько 600‒700 мільйонів банкнот через фізичне зношення. Життя банкнот низьких номіналів триває 1-2 роки, а великих – 8 і більше років.

Процес знищення банкнот відбувається в автоматичному режимі в Центральному сховищі та регіональних підрозділах НБУ. Банкноти ріжуться на дрібні частини, подрібнена маса пресується у брикети або збирається в мішки і утилізується на полігонах твердих промислових відходів спеціалізованими компаніями.

Ігор Ворон, юрист

 

Теґи