Реалії Кам’янського: брехливе відео від недолугої «опозиції»

Надіслав: slavkin1 , дата: вт, 12/26/2023 - 19:34
дрон

Хоча влада України ще й досі не визначилась – бути чи не бути президентським, парламентським та місцевим виборам у 2024 році – дехто вже почав активно готуватись до майбутніх перевиборчих перегонів. В тому числі – і в окремо взятому Кам’янському.
Як це, на жаль,  часто буває, підготовка до виборів почалася з бруду, яким щедро поливають політичних опонентів. Причому тему для чорного піару обирають найбільш актуальну і болючу зараз – закупівлі для Збройних Сил України. Втім, про все по порядку.
Днями один зі столичних Ютуб-каналів опублікував відеосюжет про те, як міська влада Кам’янського провела закупівлю обладнання для військових частин, які знаходяться на передовій. Ведуча сюжету посилається на таку собі місцеву активістку, яка начебто викрила зловживання при закупівлі, хоча про цю пані – дещо пізніше. А поки що – про сам сюжет. 
«Сенсація», на яку так розраховували автори цього відео, вийшла відверто брехливою. Наприклад, у сюжеті йдеться про те, що влада закупила квадрокоптери DJI Vfvic 3T за завищеними цінами, а саме – за 325 тисячу гривень, хоча на ринку його ціна складає 253 тисячі, запевняють автори сюжету. Або ж – влада купила квадрокоптер AUTEL EVO Max 4T за 390 тисяч, а на ринку він коштує 290 тисяч. Наступний приклад – прилад нічного бачення AGM PVS-14 NL1, куплений за більш як 181 тисячу замість 140 тисяч. Або металошукач Vallon VMH 3CS куплено за 264 тисячі замість 192 тисяч. 
Що ж, давайте перевіримо ці «сенсаційні» цифри, якими щедро годують нас журналісти київського Ютуб-каналу. Для цього просто зайдемо на найбільш поширені Інтернет-майданчики України, де продається вказане обладнання – Rozetka, Prom.ua або Google. Отже, ціна на квадрокоптер DJI Vfvic 3T коливається від 210 тисяч до більш як 331 тисячі. Згідно прайсів на цих же Інтернет-ресурсах, квадрокоптер AUTEL EVO Max 4T коштує від 253 тисяч до 407 тисяч. Йдемо далі -  ціна приладу нічного бачення AGM PVS-14 NL1 від 150 тисяч до 165 тисяч без кріплення до шолома, а кріплення до шолома, яке так потрібне військовим і без якого прилад дуже незручний – від 14 тисяч до 17 тисяч. Тобто реальна ціна приладу з кріпленням складає від 164 тисяч до 182 тисяч гривень. А металошукач коштує від 210 тисяч гривень, при цьому в наявності на жодному з вказаних майданчиків його немає. 
Так що, як бачимо, ні про яке завищення цін, на яке посилається кам’янська «активістка» та столична Ютуб-ведуча, взагалі не йдеться, ціни відповідають середнім по Україні.
А тепер про дуже цікаву деталь, яку не помітили або ж не побажали помітити автори «сенсації». На всіх Інтернет-майданчиках, де пропонуються вказані вироби, є дві важливі умови – розрахунок або в готівковій формі, або по 100%-й попередній оплаті. Хто хоч раз працював з бюджетами різних рівнів, знає – ані перша, ані друга умова неприйнятні для бюджетних установ. Розрахунки готівкою для бюджету взагалі заборонені, бо це – ухиляння від податків, і якби в Кам’янській міськраді пішли на це, вони б вже давали свідчення правоохоронним структурам щодо грубого порушення бюджетного законодавства. Не дозволяє бюджетний кодекс і вносити 100%-ву попередню оплату, за цим кодексом оплата проводиться лише після поставки товару або ж послуги. Та й  ризиковано платити великі суми  як передплату постачальникам, яких знаєш лише через Інтернет-майданчики. Пару місяців тому в Україні вже був скандал – виявилось, що ще на початку війни чиновники Міноборони попередньо заплатили близько 40 мільярдів гривень якійсь маловідомій фірмі за майбутню поставку снарядів. У підсумку – ані снарядів, ані грошей, ані фірми. То чи мали право посадовці Кам’янської міськради ризикувати бюджетними мільйонами, вносячи їх  як передплату малознайомим структурам? Так що слова авторів сюжету, що, мовляв, в Інтернеті дрони та інше обладнання можна було купити дешевше – просто маніпуляція цифрами, розрахована на тих, хто не знає тонкощів роботи з бюджетними коштами.
І тепер – щодо постачальників, у яких міськрада придбала військове обладнання. Це – фізичні особи-підприємці Денис Єміленко та Данило Шевченко. Докори, що їх обрали постачальниками, не витримують жодної критики. Адже на офіційному сайті Кам’янської міської ради, а саме на сторінці за адресою   https://kam.gov.ua/viddili/administrativno_gospodarchiy_viddil/perelik_… була опублікована інформація про намір влади купити обладнання для військових, прийом комерційних пропозицій здійснювався протягом 3-х днів, як того потребує закон. І саме ФОПи Єміленко та Шевченко запропонували свої послуги, інших бажаючих не знайшлося. То які тепер до них претензії?
Був у цих постачальників і ще один «плюс» - вони погоджувались не лише поставити замовлений товар без попередньої оплати, а й надавали 10-денну відстрочку платежів, що дуже зручно для міського бюджету. Саме тому міська влада й вибрала цих підприємців постачальниками. І тут не мають ніякого значення ні вік цих бізнесменів, ні їх стаж роботи у комерції, про який розтікаються словесами автори відеосюжету. Є один критерій – вигідно чи ні бюджету з ними працювати. І якщо хтось вважає, що невигідно, хай пропонує свої послуги та виграє наступний тендер. Наприклад, «активістка» з Кам’янського, на яку посилаються автори Ютуб-сюжету – це така собі Alena Todorova, у соцмережах пише, що вона – приватний підприємець. Тоді хто заважав їй подати свої комерційні пропозиції, більш вигідні, аніж у Єміленка та Шевченка? Чи, як то кажуть, язиком молоти – не плуга перти і не мішки тягати?
Ще трохи про те, з чого ми починали статтю – про можливі вибори-2024.  Наприкінці сюжету автори щедро полили брудом мера Кам’янського Андрія Білоусова. Дорікнули йому і працею в Кабінеті Міністрів України більше як 10 років тому, і братом, який служить у Генеральній прокуратурі. З жалем зазначили, що він виграв вибори у Кам’янському в 2015 і в 2020 роках. І тут же закликали містян – мовляв, не голосуйте більше за Білоусова. Якщо хтось ще сумнівався, що весь цей відеосюжет з історією про начебто зловживання при закупівлі військового обладнання – звичайнісіньке політичне замовлення, то тепер сумнівів не залишається. А хто замовник, лишається лише здогадуватись. Адже є в Кам’янському та Дніпрі ті, хто мріє «сісти на грошові потоки» у місті, хто з тріском програв вибори 2020 року і дуже хоче реваншу, причому будь-якою ціною. Навіть такими ганебними діями, як спекуляції на темі допомоги військовим. Хоча кам’янській так званій «опозиції» вкупі з «активістами» до брудних технологій не звикати, бо ж без цих технологій їх рейтинги близькі до нуля. Як кажуть в народі – гріш ціна таким горе-політикам у базарний день…