Підприємства металургії та ГМК хочуть зобов’язати проходити екологічний аудит при нарощуванні виробництва

Опубликовано slavkin - ср, 03/31/2021 - 22:20
Лукашов

Підприємства металургійної, нафтопереробної промисловості та ГМК мають обов’язково проходити екологічний аудит у разі намірів збільшити об’єми шкідливих викидів в атмосферу. Відповідні зміни у Закон «Про екологічний аудит» ініціював голова Комісії з питань екології Кам’янської  міськради Олександр Лукашов. 
Він наголошує, що обов’язкові перевірки докорінно змінять процедуру отримання підприємствами дозволів на додаткові викиди. Після внесення змін до Закону будь-який завод та комбінат повинен пройти повну перевірку екологічності виробництва.
За словами Олександра Лукашова, протягом останніх 5 місяців ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат» не надає комісії документи, що обґрунтовують наміри збільшити об’єми шкідливих викидів. Це ставить під загрозу проведення громадських слухань, що призначені на червень 2021 року.
Станом на сьогодні підприємство є банкрутом, а отже – нездатне реалізувати екологічні заходи, які зобов’язалось здійснити в рамках міської екологічної програми.
«Кожне підприємство-забруднювач взяло на себе зобов'язання виділити кошти на модернізацію виробництва і поліпшення екології. В цілому мова йде про 1,78 млрд грн. Ось тільки виконати ці зобов'язання ДМК зможе тільки після появи нового власника. Тому питання термінів реалізації програми залишається відкритим. Якщо коротко, то наміри ДМК збільшити викиди обернулися майже піврічної тяганиною, пачками листів і напруженим контактом з профільним міністерством, облдержадміністрацією та контролюючими органами», - зазначив очільник екологічної комісії Кам’янського.
Олександр Лукашов також наполягає на неодмінній публікації результатів аудиту його замовником. Він наголошує: така норма підвищить прозорість роботи підприємств. 
Громада міста, де здійснює діяльність підприємство, повинна мати доступ до інформації щодо впливу того чи іншого заводу на навколишнє середовище.