У міській раді обговорили хід реалізації проєктів з очищення проммайданчиків колишнього ПХЗ

Опубликовано bugaev - ср, 05/19/2021 - 16:50
пхз

18 травня в приміщенні Кам’янської міської ради відбулась нарада щодо реалізації проєктів міжнародних та державних організацій на проммайданчику колишнього Придніпровського хімічного заводу.

За дорученням міського голови Андрія Білоусова з представниками спільного офісу підтримки Європейської Комісії (JSO) та ДП «Барє’р» зустрілись заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету міської ради Світлана Колісніченко, заступник міського голови Дмитро Щербатов та керівництво департаменту екології та природних ресурсів міської ради.

Представники Європейської Комісії (JSO) розповіли про вже виконані роботи в рамках програми «Реалізація невідкладних заходів для Придніпровського хімічного заводу» та ознайомили із запланованими заходами у рамках реалізації ІІІ-ї фази Програми, виконання яких планують розпочати восени поточного року.

В цілому стратегія «реабілітації» території проммайданчика передбачає виконання грандіозного комплексу підготовчих, організаційних і інженерних заходів, які дозволять стабілізувати ситуацію на території й унеможливити розповсюдження радіоактивних матеріалів за її межі. Також у планах проектних заходів – поліпшити умови безпеки людей, що працюють на майданчику та провести реорганізацію системи управління об'єктами і діяльністю на майданчику.

«У підсумковому результаті передбачається, що південна частина проммайданчику буде реабілітована та очищена від радіоактивних матеріалів. Вбачаю в цьому довгострокову перспективу для Кам’янського, яке отримає 290 гектарів чистої землі. Звичайно, все це потребує інвестицій і на це піде певна кількість часу, але особисто наше завдання   зробити цей майданчик безпечним у відповідь на прохання української сторони», - сказав директор спільного офісу підтримки Європейської Комісії (JSO) Девід Корбетт.

Особливу увагу приділили проблемним питанням та ризикам, які виникли у ході реалізації проєкту, серед яких оформлення земельної ділянки 2-ї секції на хвостосховищі «Сухачівське» відповідно до вимог чинного законодавства, отримання відповідних дозволів в ДІЯР на проведення робіт, встановлення попереджувальних знаків тощо. 

Зі свого боку керівництво міста запевнило представників Єврокомісії у тому, що у Кам’янському розуміють необхідність реалізації важливого природоохоронного заходу та готові надавати будь-яку допомоги, аби виконання робіт не зупинялось.