Серед наших відомих земляків є один, якого не тільки дуже добре знають мільйони українців, а й прислухаються до його порад. Це відомий український журналіст, ведучий популярної програми «Територія обману» на каналі 1+1 Олексій Душка. Хоча Олексій вже давно живе у Києві, та рідне місто він не забуває і зголосився відповісти на декілька питань нашого журналіста про своє дитинство, роботу та захоплення.
- В якому районі Кам'янського Ви народилися, де вчилися і які захоплення були в дитинстві? І в якій школі викладала Ваша мама?
- Ми жили на Лівому березі. Ходив я в 39 гімназію, там і викладала моя мама. Любив грати в баскетбол та футбол. Мабуть, як і більшість хлопців того часу
- В одному з інтерв'ю Ви згадували про життя в суворі 90-ті роки, коли доводилося сидіти і без грошей, і без світла. В принципі все ми пройшли через це. Але тим не менше, як я зрозумів, наше місто Ви все одно любите?
- Чи люблю я Дніпродим? Мабуть так, там же спогади про дитинство. Перші розбиті мною ліхтарі, котлован, ми пропадали на ньому все літо. Але, коли ти мандруєш іншими містами України, розумієш, що рідне місто фактично в занепаді, хоча, думаю, це можна було б виправити, але це вже питання до місцевих політиків.
- Як часто зараз буваєте в рідному місті?
- Зараз буваю тоді, коли є час. На свята його немає. Скоріш за все ми просто зриваємось в якийсь момент і їдемо . Просто провідати рідних та друзів. Без дат і свят.
- У Вас на Вашій сторінці у фейсбуці зазначено, що Ви захоплюєтесь східними одноборствами. Займатися почили ще у нас у місті і якими видами одноборств займаєтесь?
- Айкідо і тайським боксом я почав займатися вже в Києві, але через травму спини кинув. Шкода, але особливими успіхами похвастати не можу (посміхається)
- Знаю, що Ви також захоплюєтеся і риболовлею. В області вудіння риби Ви професіонал чи аматор?
- Я любитель. Якщо дві години не клює, я збираюсь і їду додому, не можу, як інші сидіти довго. Не вистачає терпіння.
- Чому вирішили вступати в найпрестижніший інститут кіно і телебачення Київського національного університету культури і мистецтв? Були впевнені в тому, що вступите з першого разу, чи просто вирішили спробувати?
- Вирішив поступати, бо з дитинства мріяв бути ведучим передачі «Поле Чудес», як Влад Лістьєв. А чи в ступлю, був упевнений, що ні. Але старанного хлопця помітили і дали шанс. Я міг вчитися лише на бюджеті, бо контракт сім’я б просто не «потягла». Десь поталанило, мабуть
- Як пощастило потрапити на один із найрейтинговіших телеканалів України? Якщо не помиляюся, то Ви почали на ньому працювати, ще будучи студентом?
- Тут історія проста - я прийшов на канал практикантом. Це був грудень місяць і стояли сильні морози - 35 градусів десь було. Тому інші практиканти не приходили, їм було холодно, а журналісти були у новорічних відпустках. Мені поталанило в цьому. Редактори довіряли якісь дрібні завдання, а потім побачили, що в мене виходить і так я став журналістом
- Чим Вас привертає жанр журналістського розслідування?
- Я люблю правду. Якось так.
- Як Ви обираєте гостей Ваших кулінарних програм? Чи намагаєтеся запрошувати друзів?
- Намагалися запрошувати особистостей максимально цікавих глядачам. Були такі, що ми потоваришували, а були і не дуже приємні "зірки".
- Самі слідуєте тим рекомендаціям та порадам, які Ви давали телеглядачам?
- Звичайно. І в кулінарії, і у виборі продуктів керуюся тими секретами, що дізнався. Вони полегшують життя і бережуть здоров’я.
- Які курйозні випадки траплялися під час зйомок Ваших програм?
- Ледь не спалив собі обличчя, коли проводив хімічний експеримент((
- Що для Вас найцікавіше в «телевізійної кухні»? За що Ви любите свою роботу?
- Завжди любив щось творити. Телебачення хоч і частково, але надає таку можливість. Тому це приємно - займатися тим, що любиш.
Довідка.
Олексій Володимирович Душка. Народився 31 серпня 1984 року в Дніпродзержинську (зараз Кам'янське). З 2002 по 2007 рік навчався в Інституті кіно і телебачення Київського національного університету культури і мистецтв. З 2005 року працював на каналі 1+1. Починав як кореспондент ТСН, що спеціалізується на журналістських розслідуваннях. 2009 року в ефірі 1+1 виходить спецпроект Душки «У бога за пазухою» про зловживання серед духовенства. За цю серію матеріалів він був відзначений персональною премією «Телетріумф».
У 2010-2011 роках працював над проектом «Особиста справа». Кожна програма присвячена окремій темі: викриття обману у супермаркетах, знахабніла мафія на кладовищах, тест питної води, результат.
З червня 2012 року автор, редактор та ведучий програми «Територія обману» де споживчі дослідження перетинаються із провокаціями та експериментами. З 2018 року веде кулінарне шоу «Їмо за 100», куди запрошує відомих людей, разом готують блюдо вартістю до 100 грн.