Развитие физической культуры и спорта в Каменском во время карантина

Опубликовано bugaev - чт, 05/07/2020 - 15:35
спорт

Всеукраїнський карантин, звісно, значно відобразився на спортивній галузі нашого міста, як і всього світу в цілому, але спортсмени – це люди, які не звикли здаватися. Тому навіть в умовах суттєвих обмежень спортивне життя в місті не завмерло, а лише змінило форму.

Завдяки сучасним технологіям навчально-тренувальний процес тепер проводиться дистанційно на зручних платформах Skype, Zoom, Telegram, Viber. Тренери-викладачі наших спортивних шкіл розробляють комплекс вправ, які учні виконують або у режимі онлайн, або надсилають свої відеозаписи. 

Наразі учні спортивних шкіл отримали змогу більше ознайомитися з теоретичною частиною. Так, наприклад, у спортивній школі №1 запланований навіть онлайн-чемпіонат зі знання історії сучасного олімпійського руху.     Спортивні змагання також проводяться у режимі онлайн. Зокрема, турніри з шашок та шахів, чемпіонати з тхеквондо ВТФ (пумсе), першість з загальної фізичної підготовки з художньої гімнастики  та інші.

Крім того, у Кам’янському проводиться чимало спортивних челленджів та конкурсів. Наприклад, онлайн-челлендж на баланс та фізичну підготовку, конкурс з тхеквондо на кращий малюнок «Вір та перемагай! COVIDSTOP», конкурс тематичних відеороликів «Чому я обираю спорт», відео-челендж з декламування улюбленого уривку вірша Тараса Шевченка під час виконання фізичної вправи – присідання, віджимання, бою з тінню та багато іншого.

Не залишилося осторонь і наше управління. З 7 по 24 квітня ми провели онлайн-конкурс «Вражаючий спорт», головною метою якого було підтримати наших спортсменів в умовах карантину. Згідно з умовами конкурсу, мешканці міста ділилися з нами цікавими моменти зі свого спортивного життя, які їм найбільше запам’ятались.  Історії кам’янчан були різними: одні - курйозними, інші - зворушливими. Вони поділилися з нами своїми емоціями від перших  перемог та найбільших поразок. 

Ознайомившись з усіма історіями, ми визначили переможців та призерів у трьох категоріях. У категорії до 10 років  перше місце посіла Катерина Коменікова, друге та третє - Олександр Ткаченко та Богдан Андреєв відповідно. У категорії від 10 до 16 років переможцем стала Ольга Гусак, друге місце посіла Анастасія Губарєва, третє – Кіра Перетятько. А у категорії від 16 і старше кращою було визнано історію Анни Музики, друге та третє місце у Олега Середенка та Анастасії Холобко відповідно. Усі вони отримають грамоти від управління та пам’ятні сувеніри.

Варто відзначити, що такі умови у багатьох наших спортсменів навіть виявили таланти. Так, наприклад, троє хлопців-плавців самостійно сіли на шпагат, а дівчинка тепер ідеально віджимається від підлоги 35 разів. Юний футболіст, 2008 року народження, встановив рекорд – відбиває м’яч лівою ногою 350 разів поспіль. Таких досягнень дуже багато, і, я впевнений, що їх попереду буде ще більше.

Також під час карантину до Кам’янського надійшла приємна новина – вихованці комунального закладу «Дитячо-юнацька спортивна школа №1» , бронзовій призерці чемпіонату Європи 2019 серед юніорок з веслування на байдарках і каное Майстру спорту України Ельвірі Гришаковій призначено стипендію Президента України. Ми вітаємо Ельвіру, яка в черговий раз довела, що спортсмени нашого міста найкращі.

У Кам’янському також постійно підтримуються обдаровані спортсмени - за рахунок коштів міського бюджету їм виплачується стипендія міського голови. На неї можуть претендувати спортсмени, які мають високі досягнення на змаганнях всеукраїнського та міжнародного рівнів з олімпійських, не олімпійських та параолімпійських видів спорту. Стипендія виплачується протягом календарного року, станом на 1 січня 2020 року її розмір складає       2 102 грн. (прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлений на відповідний період).
У цьому році Рада з питання розвитку фізичної культури та спорту  обрала 45 обдарованих спортсменів, які отримуватимуть стипендію у цьому році. Варто зазначити, що з цьогорічних стипендіатів 34 мають високі досягнення в олімпійських видах спорту, а 11 – з не олімпійських.

Молодіжна політика в місті під час карантину

Сьгодні «Коронавірус» - найпопулярніший запит в Інтернеті. Новини про COVID-19 хвилюють весь світ. Карантин  змусив багато людей жити                    і працювати зовсім в іншому режимі.
Не оминула така ситуація і управління молоді та спорту міської ради.                           З урахуванням запроваджених на території міста карантинних заходів  було змінено формат роботи управління, зокрема роботи із молоддю.
Приємно констатувати, що молоді кам’янчани – сучасні, перспективні та активні,  зовсім не відпочивали умовах карантину, а активно долучилися до роботи в онлайн – режимі.

Так,  Молодіжною радою міста спільно із управлінням молоді та спорту міської ради  було ініційовано та проведено такі заходи як:
- челендж в соціальних мережах «Я відповідальний громадянин» - умови були досить прості: потрібно було викласти в соціальних мережах фото у захисній масці. Головною метою заходу було - показати усім, що мешканці Кам'янського є соціально відповідальними,  дотримуються рекомендацій МОЗ, мають позитивне та креативне відношення до складної життєвої ситуації;
- марафон-челендж «ДИТЯЧІ СПОГАДИ». В рамках заходу молодь ділилася приємними спогадами про дитинство та улюблену дитячу іграшку;
- челендж «Моя улюблена страва» - усі бажаючі мали змогу поділитися рецептом приготування улюбленої страви у соціальний мережах;
- онлайн-зарядки з Молодіжною радою у прямому ефірі у мережі Інстаграм;
- челендж «#dontrushchallendg». В рамках заходу було створено тематичний відеоролик про  Молодіжну раду.

Хотілось би відзначити, що Молодіжна рада дуже плідно працює протягом багатьох років не тільки на рівні міста, але й області. У 2017 році Молодіжною радою з Обласним Молодіжним центром «Освіторіум» та Дніпропетровською обласною радою було підписано меморандум про співпрацю. На сьогоднішній день у Дніпропетровській області ведуться громадські обговорення щодо створення консультативно-дорадчого органу при обласній раді «Коаліція молодіжних рад Дніпропетровської області», до складу якої запросили представників молоді Кам’янського. 

У березні 2020 року управлінням молоді та спорту міської ради  було проведено онлайн - соціологічне опитування «Музичні вподобання кам’янчан», основою метою опитування було – з’ясувати, яких зірок української естради мешканці нашого міста хотіли б бачити на урочистих заходах у Кам’янському. 

Слід зазначити, що управлінням оголошено прийом документів на присудження міської премії «Молодіжний лідер міста Кам’янського».

Премія присуджується у 6 номінаціях:

- Творчі досягнення;
- Виробничі досягнення;
- Наукові досягнення;
- Особиста мужність;
- Спортивні досягнення;
- Розвиток молодіжного руху.

До речі документи приймаються в електронному вигляді до 01 червня 2020 року. Детальну інформацію про збір документів можна отримати в управлінні.

Також управління молоді та спорту міської ради виступило співорганізатором міського конкурсу на логотип свята до  270-річниці з дня заснування міста Кам’янське. 

Прийом творчих робіт триває. З вимогами щодо оформлення робіт можна ознайомитися на офіційній сторінці управління у соціальній мережі Фейсбук та офіційному сайті міської ради.  Роботи приймаються до 05 червня 2020 року.  

Також, станом на сьогодні, управлінням  розпочато роботу щодо організації масштабного відзначення Дня молоді. Ми щиро сподіваємося, що незабаром карантинні заходи будуть зняті, наше місто і наша держава як найскоріше переживе цей складний період, і всі разом ми зможемо весело відсвяткувати День молоді, адже по переду  на усіх кам’янчан чекає багато приємних сюрпризів.