Пенсійний фонд повідомляє, консультує та роз’яснює-2

Надіслав: ilona , дата: пн, 05/20/2024 - 08:50
ворон

Пенсійний фонд України на своєму офіційному веб-порталі (https://pfu.gov.ua), на сторінках у соціальних мережах: Facebook (https://www.facebook.com/pfu.gov.ua) та Telegram-каналі (https://t.me/PensFund) та його регіональні підрозділи систематично інформують населення країни про те, як в умовах дії воєнного стану функціонують пенсійні органи, які механізми і як працюють у сфері пенсійного обслуговування українців. Сьогодні ми познайомимо наших читачів з черговою добіркою відповідей фахівців ПФУ на актуальні питання громадян.

Уклала договір про добровільну участь з Пенсійним фондом України, сплачувала внески протягом трьох місяців, а у квітні вийшла заміж та змінила прізвище. Чи потрібно вносити зміни в договір?

Укладений з Пенсійним фондом України договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (Договір приєднання) діє до кінця поточного календарного року (тобто до 31 грудня 2024 року). Протягом зазначеного періоду внесення змін до вже укладеного договору не передбачено.

При сплаті добровільних внесків за новим прізвищем, місяці здійснення платежу будуть зараховані до вашого страхового стажу, оскільки в договорі, крім прізвища, зазначені інші реквізити, які дозволяють ідентифікувати особу.

Перевірити зарахування страхового стажу можна в особистому кабінеті застрахованої особи, сформувавши довідку за формою ОК-5.

Чи може пенсіонер-ВПО для проходження ідентифікації звернутись до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України?

Так. Якщо особа хоче пройти ідентифікацію, звернувшись особисто до органу Пенсійного фонду України, то вона може прийти до будь-якого обраного сервісного центру Пенсійного фонду України. З собою потрібно мати документ, що посвідчує особу (паспорт громадянина України).

Крім того, пройти ідентифікацію можна й іншими способами:

- у відділенні АТ «Ощадбанк»;

- через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID»), створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;

- за допомогою відеоконференцзв’язку в територіальному органі Пенсійного фонду України (відповідний Порядок затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 20.11.2023 № 49-2, зареєстровано у Міністерстві юстиції України 5.12.2023 за № 2111/41167).

Якщо пенсіонер з числа ВПО перебуває за кордоном – в закордонній дипломатичній установі України необхідноотримати документ, який посвідчує, що фізична особа є живою. Документ разом із заявою про проходження ідентифікації (довільної форми) слід направити до територіального органу Пенсійного фонду України, де пенсіонер перебуває на обліку. Оригінал документа разом із заявою можна направити засобами поштового зв’язку або в сканованому вигляді – через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису.

Коли пенсіонер зможе отримати частину пенсії, що надійшла на його ім’я як благодійна пожертва?

Благодійний персоналізований внесок, або благодійна пожертва, здійснена на користь конкретного пенсіонера, включається у виплатні документи не пізніше одного місяця з дня надходження коштів.

Пенсіонерові, зазначеному в платіжній інструкції, спрямовується 70 відсотків благодійної пожертви.

Фінансування коштів здійснюється відповідно до дат виплати пенсії (пункт 6 Постанови правління Пенсійного фонду України від 15 лютого 2023 року № 8-1 «Про затвердження Порядку сплати благодійної пожертви та виплати її частини пенсіонерові» (зі змінами)).

Отримую пенсію по втраті годувальника на неповнолітню дитину. Чи буде продовжуватися виплата пенсії дитині, якщо її всиновить вітчим?

Пенсія у зв’язку із втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні (стаття 36 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).

Дітям пенсія у зв’язку із втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Неповнолітні діти, які мають право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника, зберігають це право і в разі їх усиновлення.

Чи можу я сплачувати добровільний внесок, якщо мені вже виповнилося 60 років, але через недостатню кількість страхового стажу пенсію не призначено?

Добровільну участь у пенсійному страхуванні можуть брати як застраховані, так і незастраховані особи старші 16 років. Важливо, щоб у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування була інформація про таких громадян і вони не були пенсіонерами (частина 9 статті 12 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Тобто сплачувати добровільні пенсійні внески ви можете до того часу, поки вам не буде призначено пенсію.

Я працюючий пенсіонер, після попереднього перерахунку пенсії пропрацював менше ніж 24 місяці. Чи зроблять мені автоматичний перерахунок пенсії з 1 квітня?

Якщо після призначення / попереднього перерахунку пенсії пенсіонер набув менше як 24 місяці страхового стажу, автоматичний перерахунок пенсії здійснюється за умови, що після призначення / попереднього перерахунку минуло не менше двох років.

У цьому разі враховується фактично набутий пенсіонером після призначення / попереднього перерахунку пенсії страховий стаж. Заробітна плата для обчислення пенсії не змінюється.

Я – військовий пенсіонер, мені виповнюється 70 років, чи отримаю я 300 грн доплати до пенсії?

Щомісячна компенсаційна виплата в розмірі до 300 грн встановлюється пенсіонерам з дати досягнення віку 70 років, незалежно від виду пенсії, закону, згідно з яким призначена пенсія, тривалості страхового стажу та факту роботи.

Водночас компенсаційна виплата надається за умови, що після її встановлення щомісячний розмір пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, суми індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій не досягає розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за 2020 рік, — 10 340,35 грн (постанова Кабінету Міністрів України від 24.02.2023 № 168 «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році»).

У якому розмірі потрібно сплатити добровільний пенсійний внесок, щоб до страхового стажу з 1 квітня 2024 року було зараховано повний місяць?

З 1 квітня 2024 року мінімальна заробітна плата становитиме 8 000 грн (Закон України від 09.11.2023 № 3460-IX «Про Державний бюджет України на 2024 рік»).

Відповідно зміняться і розміри виплат та внесків, які базуються на цій величині. Зокрема, з 1 квітня зміниться розмір мінімального страхового внеску, що визначається як 22% розміру мінімальної заробітної плати.

Щоб до страхового стажу було зараховано один повний місяць, сума добровільного внеску повинна бути не меншою від розміру мінімального страхового внеску.

Тобто, щоб з квітня 2024 року до страхового стажу було зараховано один повний місяць, потрібно сплатити не менше 1 760 грн (22% х 8 000 грн, де 8 000 грн – розмір мінімальної заробітної плати з 1 квітня 2024 року).

Маю намір зробити благодійну пенсійну пожертву. Які дані про пенсіонера, якому я хочу перевести кошти, мають зазначатися в платіжному документі?

Якщо юридична або фізична особа хоче здійснити  персоналізовану благодійну пожертву (адресовану конкретному пенсіонерові), то у платіжній інструкції у реквізиті «Призначення платежу» обов’язково має бути зазначено інформацію про пенсіонера, якому адресована допомога.

А саме: прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності)  та номер паспорта громадянина України (для осіб, які через релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, та мають відповідну відмітку у паспорті). (Пункт 4 постанови правління Пенсійного фонду України від 15 лютого 2023 року № 8-1 «Про затвердження Порядку сплати благодійної пожертви та виплати її частини пенсіонерові» (зі змінами)).

Ігор Ворон, юрист