В Україні ввели в обіг 5-гривневу монету, присвячену лікарям

Надіслав: Margarita , дата: пн, 07/29/2024 - 06:49
монета

В Україні в лікарні “Охматдит” презентували ще одну пам’ятну монету під назвою “Країна супергероїв. Дякуємо медикам”. Її номінал — 5 гривень. Тираж — до 50 тисяч штук. 

Її виготовили з нейзильберу, маса – 16,5 грамів, діаметр – 35,0 міліметрів. Перші такі монети вручили працівникам “Охматдиту”, відзначеним за багаторічну працю та професійні заслуги. Про це пише Інформатор з посиланням на публікацію Нацбанку. 

“На жаль, кадри сучасної України – це лікар, який щойно робив операцію чотиримісячному малюку, а після удару російської ракети у закривавленому одязі розбирає завали. Важливо, щоб такі історії українців – неймовірних та сильних – звучали та залишалися у пам’яті”, — йдеться у повідомленні. 

На аверсі монети можна побачити стилізовану бинтову смужку з кров’ю у формі контурів України, що символізує постійний біль і рану в серці українців. Вгорі на дзеркальному тлі викарбували напис “УКРАЇНА”, праворуч від нього – малий Державний Герб України. Під бинтом розташований номінал 5 гривень, графічний знак гривні ₴ і рік карбування 2024, а зліва – логотип Банкнотно-монетного двору НБУ.

На реверсі – смужки бинта, що перетинаються й ізолюють рану, накриту рукою медика. Це символізує самовідданість і професіоналізм медичних працівників, які борються за життя людей у складних умовах.

скрин