У Кам’янському відроджують сцену, де співав Шаляпін - фото

Надіслав: slavkin1 , дата: ср, 04/05/2023 - 15:34
музей

Як ми вже повідомляли, днями сесія Кам’янської міської ради прийняла рішення прийняти з балансу комбіната Каметсталь на баланс міста будівлю Музею історії колишнього ДМК.
Ця будівля – дійсно унікальна у нашому місті. З’явилась вона наприкінці 19 століття як Інженерний клуб металургійного заводу. Тут було чимало культурно-розважальних заходів. Так, у 1915 році на сцені клубу співав всесвітньовідомий Федір Шаляпін. За  легендою, дуже гарна акустика залу досягнута завдяки порожнім пляшкам з під шампанського, які вмонтовані під сцену. За Радянської влади тут було чимало різних закладів та установ, в останні десятиліття - працював Народний музей ДМК. 
Міська влада Кам’янського планує після прийняття будівлі на свій баланс передати її у розпорядження Академічного театру імені Лесі Українки. Сьогодні мер міста Андрій Білоусов разом зі своїми заступниками Олександром Чернишовим, Олегом Максименком та Дмитром Щербатовим, з керівниками департаментів Наталією Ревою та Максимом Калмиковим, а також директорка театру Маргарита Кудіна побували у цьому приміщенні та оглянули прилеглу територію.

вход

Роботи тут дійсно дуже багато – треба лагодити дах, ремонтувати та фарбувати фасад, відновлювати зовнішнє освітлення території. Великого ремонту та кардинальної перебудови потребують і внутрішні приміщення колишнього музею – потрібно робити роздягальню і буфет, відновлювати сцену і весь зал для глядачів, відкривати нові службові приміщення, без яких повноцінний театр неможливий. У ході виїзної наради мер дав розпорядження готувати договори з Каметсталлю на забезпечення електроенергією та теплом, а міським службам розпочати підготовку до великих робіт по відновленню та реконструкції будівлі.

зал

Планується протягом квітня завершити офіційну процедуру прийняття колишнього музею на баланс міста, після чого розпочати відродження будівлі, яка, до речі, нині знаходиться в дуже занедбаному стані. Є задум вже на святкування Дня міста у вересні прийняти у новому приміщенні перших глядачів.

територия
Разом з будівлею колишнього музею на баланс міста передається також і меморіальний комплекс пам’яті металургів, які загинули у роки Великої Вітчизняної війни. Тут теж планується навести лад, хоча є і певні проблеми – деякі місцеві декомунізатори вважають, що у цьому монументі забагато радянської символіки. 
Обговорювали сьогодні і долю музею ДМК під відкритим небом, що розташований поряд. Цей музей було створено у 2008-2009 роках за ініціативою тодішнього ген директора комбінату, нині покійного Іллі Буги.

паровоз

Найбільш відомим експонатом цього музейного майданчика став паровоз. Цей локомотив дійсно багато років відпрацював на комбінаті (на станції Прокатка), «на пенсію» пішов у 1982 році, тоді ж і був встановлений на постамент біля локомотивного депо ДМК. А за розпорядженням Буги його якимось чином доставили до будівлі музею, де він і простояв до наших днів. Зараз працівники Каметсталі демонтують експонати музею за допомогою великого крану. Що стосується паровозу, його подальша доля поки що невідома. Якщо його признають пам’яткою культури, то він залишиться, скоріш за все, на цьому ж місці, бо перетягнути його кудись дуже складно технічно. Якщо ж пам’яткою не визнають, Каметсталь забере локомотив до себе, і, що найбільш ймовірно, поріже на металобрухт. Але це – справи майбутнього, а поки місто приймає будівлю на баланс.
-    Кілька років тому ми вже робили подібне – прийняли на баланс міста від ДП «Смоли» занедбану будівлю Палацу культури імені Горького, привели її до ладу та передали нашому театру. Тепер там – Нова сцена, яка користується дуже великою популярністю у кам’янчан. Впевнений, що і у приміщенні колишнього музею ДМК театр зробить справжній осередок культури, і чимало містян будуть відпочивати та насолоджуватись мистецтвом саме тут, - зазначив Андрій Білоусов.
-    Для маленьких глядачів мрію створити ляльковий театр.   Восени, сподіваюся, розпочнеться повноцінна робота. Унікальний стиль архітектури, акустика, естетична концепція цієї будівлі були ретельно розроблені саме для проведення мистецьких заходів. Ми повинні використати ці можливості з найбільшою користю. Крім концертів, хочемо відродити проведення балів – не лише        сам вечір танців, а й цілий комплекс заходів, спрямованих на підвищення загальної культури мешканців міста. Є тут простір і для втілення нових форм творчості, експериментальних вистав. Звісно, війна вносить у наші плани свої корективи, але ми не маємо наміру здаватися. Я впевнена, що у цей складний час мистецтво, театр необхідні людям, - наголосила Маргарита Кудіна.