Дніпровські журналісти проти державного монстра

Надіслав: slavkin1 , дата: чт, 07/13/2023 - 18:33
нсжу

Актив Дніпропетровської обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ) разом зі своїми колегами з НСЖУ звертаються до Президента через критичну ситуацію з поштовою доставкою української преси у воєнний час.
Масове звільнення листонош по всій країні зупиняє поштову доставку газет та позбавляє українців доступу до важливої інформації під час війни. Про це йдеться у зверненні до Президента України, Уряду та керівництва «Укрпошти», ухваленому 6 липня на розширеному засіданні правління Національної спілки журналістів України.
«Ми категорично не погоджуємося зі знищенням українських газет. Ми тримаємо і прагнемо продовжувати тримати інформаційний фронт. Але нам потрібна допомога – це вже крик душі», – наголошено у зверненні.
НСЖУ наголошує, що газети опинилися на межі банкрутства через скорочення кількості листонош, закриття передплатних відділів обласних дирекцій, поштових відділень, бюрократичні процедури. Зростає вартість доставки, сягаючи 30% усього бюджету редакції. Водночас постійне скорочення працівників «Укрпошти» вкрай негативно впливає на вчасну доставку газети до передплатників.
«Це вбиває друковані видання, які читають мільйони людей по всій Україні», – наголошують автори звернення.
Непорозуміння з «Укрпоштою» змушують газетярів, особливо на прифронтових територіях, шукати способи самотужки доправляти видання читачам.
Журналістське об’єднання пропонує невідкладно створити робочу групу з представників Офісу Президента, Уряду, Міністерства культури та інформаційної політики, Національної спілки журналістів України та видавців газет для пошуку спільного рішення щодо подальшої роботи «Укрпошти».
Сайт НСЖУ публікує повний текст звернення. Учасники розширеного пленуму Правління просять українські медіа розмістити його на своїх сторінках.
«Президенту України Володимиру Зеленському
Керівнику Офісу Президента України
Андрію Єрмаку
Прем’єр-міністру України
Денису Шмигалю
Міністру культури та інформаційної політики
Олександру Ткаченку
Генеральному директору АТ «Укрпошта»
Ігорю Смілянському
ШАНОВНІ ПРЕДСТАВНИКИ ВЛАДИ ТА АТ «УКРПОШТА»!
Слава Україні!
До Вас звертаються керівництво, актив НСЖУ  та голови всіх обласних організацій Національної спілки журналістів України. Причиною нашого звернення є критична ситуація, що склалася через відсутність ефективної співпраці між редакціями українських газет та АТ «Укрпошта» по всій території України. Газети, які мають як свою столітню історію, так і створені вже в часи Незалежної України, опинилися на межі банкрутства та закриття. І це в той час, коли інформаційний фронт є не менш важливий, ніж військовий. 
Через реформу «Укрпошти», яка скорочує кількість листонош, закриває передплатні відділи обласних дирекцій, стаціонарні та пересувні відділення, через бюрократичні та штучні перепони для підписання договорів газетярі не можуть місяцями підписати контракти на розповсюдження своїх газет. При цьому вартість доставки газети, що сплачується «Укрпошті», може коливатися на рівні 30% від всього бюджету, який має редакція. Це вбиває друковані медіа, які читають мільйони людей по всій Україні. 
Постійне скорочення працівників «Укрпошти» вкрай негативно впливає на вчасну доставку газети до передплатників. І це стосується не лише віддалених сіл, а й, нерідко, навіть обласних центрів, де, здавалося б, пошта має працювати «на відмінно». На жаль, через непорозуміння з «Укрпоштою», ще й в умовах війни, багато газет змушені створювати свої власні служби з доставки газет, що можуть собі дозволити одиниці. Або ж головні редактори та інші працівники редакцій самі працюють, як листоноші, щоб хоч у таких нестерпних умовах розповсюджувати свою газету. Особливо це стосується прифронтових та деокупованих територій, де, нерідко, немає жодного зв’язку, покриття вітчизняним телебаченням, а газета для українців – єдине джерело інформації.
На заклики до обласних керівників «Укрпошти» нормалізувати відносини та знайти ефективний механізм, газетярам вказують на центральний офіс у Києві, який «проводить реформу» і «ухвалює» всі рішення. А там усе частіше йдуть на закриття стаціонарних поштових відділень навіть у прифронтових деокупованих населених пунктах, залишають без роботи працівників пошти з десятиліттями досвіду роботи.
Ми категорично не погоджуємося зі знищенням українських газет. Ми тримаємо і прагнемо продовжувати тримати інформаційний фронт. Але нам потрібна допомога – це вже крик душі.
Пропонуємо невідкладно створити робочу групу з представників Офісу Президента, Уряду, Міністерства культури та інформаційної політики, Національної спілки журналістів України та видавців газет для пошуку спільного рішення щодо подальшої роботи «Укрпошти», щоб зберегти українську періодику в цей доленосний воєнний час і закласти фундамент для її розвитку.
Героям слава!

З повагою

голова НСЖУ                                           Сергій Томіленко.

Прийнято на розширеному засіданні Правління НСЖУ  6 липня 2023 року (за участі голів обласних організацій НСЖУ,  членів Секретаріату та  Ревізійної комісії Спілки журналістів)».
Свої підписи під зверненням поставили керівники всіх обласних організацій НСЖУ.
За коментарями ми звернулися до редакції єдиного друкованого видання, яке виходить у Кам’янському – газети «Любиме Місто ДЗ». Там повідомили, що розірвали будь-які стосунки з «Укрпоштою» ще у 2020 році і не користуються послугами доставки від цієї контори. Причин для цього декілька. 
По-перше, у «Укрпошти» відверто завищені тарифи на доставку преси, що боляче б’є по кишеням передплатників, серед яких більшість – пенсіонери та пільгові категорії населення;
По-друге, газета надходить на «Укрпошту» одразу після друку, в середу вранці, а доставляється передплатникам вона аж наступного тижня, що робить її неактуальною і вже непотрібною. До того ж, було чимало випадків, коли газета не доставлялася зовсім, при цьому компенсувати цей «ляп» на «Укрпошті» ніяк не збиралися;
По-третє, «Укрпошта» демонструвала дуже низьку платіжну дисципліну. Так, платежі за річну передплату, які повинні були надходити у січні-лютому, доводилось чекати до серпня-вересня, та й то лише після неодноразових звернень і нагадувань дирекції «Укрпошти» про необхідність виконати свої фінансові зобов’язання;
По-четверте, «Укрпошта» відмовилась приймати наклади газети в Кам’янському, доводилось возити їх в Дніпро, що незручно і економічно невигідно. До того ж, доводилось стикатися з елементарним хамством та неповагою з боку працівників «Укрпошти» по відношенню до експедиторів редакції.
До цього додалися і такі моральні чинники, як-от – керівник «Укрпошти» пан Смілянський сам собі призначив зарплатню у розмірі 2 мільйони (!!!) гривень у цінах 2019 року. При цьому рядові поштарі при своїй пекельній праці отримували лише по кілька тисяч гривен. Були й факти, коли на відділеннях «Укрпошти» працівники у відповідь на обурення громадян високими тарифами брехали, що їх встановлює … редакція газети. 
Враховуючи все це, редакція газети прийняла рішення відмовитись від послуг «Укрпошти». І причина тут не лише в економіці чи якості послуг, а й в зарплатні Смілянського та його оточення, в хамстві та брехні працівників «Укрпошти». «Підгодовувати» грошима цю структуру, яка лише набиває кишені своїх босів і ніяк не прагне поліпшити якість послуг – не лише невигідно, а й аморально!
-    А що стосується протесту активістів НСЖУ – це, звісно, справа добра, але ж марна. Навряд чи щось зміниться в роботі державної структури-монополіста, не допоможе навіть президент. Тому я б порадив редакціям газет шукати засоби альтернативної доставки своїх видань передплатникам, бо з таким партнером, як «Укрпошта», газети доведеться закривати, а членам НСЖУ перекваліфіковуватися в членів Спілки безробітних України, - коментує конфлікт видавець газети «Любиме місто ДЗ» Станіслав Дяченко.