Історія «радіаційної» помилки в Кам’янському

Надіслав: slavkin1 , дата: вт, 07/11/2023 - 11:22
екологи

У понеділок вдень сенсаційна звістка облетіла Кам’янське – нібито Павлоградський хімзавод (скорочено ПХЗ) має намір розпочати в нашому місті будівництво сховища для відходів ядерного виробництва. 
Цю новину розповсюдило відоме київське Інтернет-видання. Одразу ж у Кам’янському виникли питання – навіщо у нашому місті, де й так є такі сховища та чимало заражених радіацією предметів і площ на території колишнього Придніпровського хімзаводу (скорочено теж ПХЗ), будувати чергове небезпечне звалище?
Вже сьогодні вранці ясність вніс мер Андрій Білоусов, який повідомив – абревіатура ПХЗ зіграла з київськими журналістами злий жарт, вони просто переплутали Павлоградський хімзавод з Придніпровським хімзаводом, так що ніякого «чужого» бруду у Кам’янському не буде. Будівництво нового хвостосховища дійсно планується, але воно буде відбуватися в рамках програми Єврокомісії, його призначення – законсервувати всі небезпечні предмети та обладнання. І звісно, будівництво розпочнеться лише після отримання всіх дозвільних документів та погодження з місцевою громадою, наголосив міський голова. 
Сьогодні ж у Департаменті екології та природних ресурсів міської ради відбулась зустріч з журналістами з цього питання. У ній взяли участь керівник Департаменту Богдан Наполов та його заступник Юрій Лисяк, в.о. директора держпідприємства «Бар’єр», яке займається рекультивацією території колишнього ПХЗ, Юрій Рець та його заступник Денис Микитась, а також керівник міської служби Державного архітектурно-будівельного контролю Валерій Воздвиженський. Відкриваючи зустріч, Богдан Наполов наголосив, що ніякого «чужого» радіаційного сміття в нас не буде, чутки виникли через помилку журналістів. Денис Микитась розповів, що з 2016 року ДП «Бар’єр» працює по програмі Єврокомісії, і у цій програмі передбачено будівництво нового хвостосховища, де планується зберігати всі радіоактивні предмети, обладнання та інші речі, які досі є на території колишнього Придніпровського хімзаводу. Всі небезпечні речі будуть надійно законсервовані, термін зберігання – більше як 300 років. Зараз йде процес проектування сховища, який закінчиться орієнтовно у вересні нинішнього року, потім десь 3 місяці буде проводитись експертиза проекту, і лиш після цієї експертизи і отримання всіх необхідних дозвільних документів розпочнеться будівництво, це буде не раніше весни майбутнього року. Контролювати роботи будуть державні органи, в тому числі і Держатомрегулювання. Фінансування передбачається за рахунок Єврокомісії. Валерій Воздвиженський повідомив, що у ДАБК ще не надходило звернень про видачу дозвільних документів на будівництво хвостосховища, тому ніякі роботи там не проводяться і не можуть проводитись без дозволу ДАБК.
Підводячи підсумки зустрічі, Богдан Наполов ще раз наголосив, що ніякої небезпеки для Кам’янскьго немає, ніхто не збирається привозити і зберігати у нас радіоактивне сміття. Він також закликав громадян не вірити чуткам і користуватися лише перевіреними джерелами інформації.