До уваги кам’янчан: що буде з цінами на продукти у 2024 році

Надіслав: slavkin1 , дата: сб, 12/30/2023 - 13:08
продукти

Перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран повідомив, що загалом економічних ризиків для різкого подорожчання продуктів у 2024 році немає. Про це пише УНІАН.
"В нас дуже хороші врожаї зерна. Де зерно, там є хліб, макарони, там є комбікорм, тому є курятина. А це основний мʼясний вид, який українці широко вживають. Виробники курятини не прогнозують росту цін. Буде звичайно інфляційна складова, буде впливати війна і ризики блекаутів… Якщо говорити з економічної точки зору, то причин для різких коливань цін немає, тому не варто бігти закуповуватись наперед", - сказав експерт в ефірі інформаційного телемарафону. 
Проте, за його словами, є окремі товари, які є в групі ризику на зростання вартості. Це, наприклад, кондитерка, тому що польський страйк призводить до блокування доставки какаобобів, які необхідні для виробництва. Також може трохи подорожчати риба та морепродукти, які є імпортними. 
"На вітчизняні продукти, які виробляються в Україні, різкого росту цін не передбачається. А от зовнішні впливи, той же польський страйк, через який кондитери вже бʼють на сполох, може призвести до нестачі какао бобів і спричинити або ріст цін, або навіть невеликий дефіцит шоколадних виробів", - говорить Непран.